headerbolin

Från banking till Broadway

Fabian Bolin tjänade runt en mille om året, bodde på en av Londons flottaste gator och fick gå i skräddarsydda kostymer varje dag om han så ville. Ett drömliv enligt många men denna unga herre, som arbetade som bond trader för en stor amerikansk investment bank, hade ett problem – han ville ju bli skådespelare. Efter två år sade Fabian upp sig som “banker” för att satsa fullt ut på sin dröm. Det här är en historia som förtjänar sin stund i rampljuset.


Av: Janneke Wackerberg

Fabian Bolin gick ut gymnasiet med 20.0 och kunde därmed plugga vad han ville. Hans intresse för skådespeleri fanns redan då och 2008 åkte han till Los Angeles och studerade vid New York Film Academy. Samtidigt som han sökte till skådespelarutbildningen ansökte han till Handelshögskolan.
– Jag kände att det vore bra att ha en back-up plan om jag inte skulle gilla skådespelarkursen så mycket som jag trodde, förklarar Fabian.

Efter några dagar på kursen kände Fabian direkt att han hittat hem.
– Jag fullständigt älskade det! Det är inte som på 70-talet när man skulle fejkgråta utan ska man vara ledsen så ska man vara ledsen på riktigt. Vi lärde oss tekniker för hur man fick sig själv och kroppen att visa exakt det som krävdes för att en scen skulle se verklig ut. Jag fastnade för method acting, precis som Heath Ledger, Christian Bale och Al Pacino. Det är tungt, väldigt tungt men lätt det roligaste någonsin, säger Fabian.

Juli blev augusti och alla som sökt in till skolor fick besked om de kommit in eller inte. Likaså Fabian.
– Jag kom in på Handels, gaah! Jag höll ju på med det jag älskade och hade precis planerat att stanna kvar i LA för att utöka min erfarenhet och leta efter en agentur som kunde representera mig. Jaha okej fan, minst tacksam någonsin antagligen. Mina lärare i LA samt mina föräldrar sa dock ”kör utbildningen”, vad gör tre år?

– Fuck it, jag gör det, säger han.

Fabian flyttade tillbaka till Stockholm för att börja på Handelshögskolan, men hade skådespeleri i sitt mindset.
– Jag ville inte vara där, kände mig som ett black sheep.

Även om det förstås var kämpigt att plugga något man egentligen kanske inte ville jobba med så valde Fabian ändå att fullfölja då han alltid varit intresserad av entreprenörskap – något Handels är känt för att kunna stimulera. Utöver sina studier startade han ett eget säljbolag samt investerade i lägenheter i centrala Stockholm som han renoverade upp och sålde av i korta intervaller. Samtidigt som allt detta letade han roller i filmer och serier.
– Jag medverkade i båda Snabba Cash-filmerna och det var fantastiskt, verkligen! Jag umgicks med folk som bara tänkte banking banking banking eller consulting, consulting, consulting och då var det skönt med ett avbrott, säger Fabian.

Men efter att ha omgärdat sig endast med människor som hade business i huvudet började intresset för skådespeleri att svalna och när Fabian började sista året hade han bestämt sig för att jobba inom banking i London.
– Jag menar, man hade ju hört historierna om bankers i London, det verkade ju som om de levde som rockstjärnor därborta, säger Fabian och skrattar.

Han fick ett sommarinternship på en amerikansk storbank som resulterade i ett heltidserbjudande. I början av 2012 flyttade han till London och började arbeta som bond trader.

– Jag jobbade med mycket hög risk då jag köpte och sålde bonds för banken, vilket innebär att jag köper ett lån för att sedan sälja det vidare för mer än jag köpte. Man exponeras för extremt mycket stress samt ansvarar för ofantligt stora summor pengar, men å andra sidan har jag lockats av risker. Det är det som driver mig som människa, berättar Fabian.

Fabian jobbade mellan sju på morgonen till sju på kvällen, ibland mer. Han hade tio semesterdagar per år och beskriver arbetsmiljön som intressant…
– Har du sett Wolf of Wall Street? Det kanske inte är precis så men ändå rätt likt, en rätt sjuk bransch… och människor. Man jobbar mycket och sen krök hela tiden. Jag vet inte hur många gånger jag ramlade in på trading golvet, stinkades av sprit från natten innan och max två timmars sömn. Så såg livet ut. Mottot var: ”Oavsett vad du har för pengar nu – bränn allt för det kommer bara komma mer. Inom fem år kommer du ha tiodubblat det”, berättar Fabian.

Men livet i London tärde på Fabian, en klassisk söndagsångest gånger tusen.
– Att sitta där dag ut och dag in, med noll rast, en lunchpaus där du får springa och hämta käk och sedan sitta framför tio skärmar varav nio är Excel-ark där det bara snurrar bonds är inte kul. Du bara sitter där och tar beslut tills du tappar hår, aldrig sett så många flintisar som där. Det är sinnessjukt! Jag vaknade upp en dag och det kändes som om jag gått in i väggen. Jag insåg att jag måste göra något med mitt liv och det snabbt.

Jag började tänka på vad jag ville göra på riktigt och det var då det slog mig – skådespeleri. Hur kunde jag ha glömt bort min dröm? Jag bestämde mig samma dag för att återvända till mitt kall. Men skulle jag bara säga upp mig?

– Fuck it, jag gör det.

Och så blev det. Fabian sa upp sig efter årets bonus och numera är han skådespelare.
– Jag sa till chefen att jag skulle starta eget, vilket är sant eftersom jag nu driver mitt egna företag: mig själv.

Fabian är idag signad med en skådespelaragentur samt två modellagenturer. Han går på castings dagligen och karriären ser lovande ut. Han har precis landat roller i två nya långfilmer som skall skjutas runt jul och nästa våri London, och nu när han var i Sverige var han på audition för en roll i en svensk långfilm som skall skjutas i höst. Han har också nyligen spelat in ett pilotavsnitt för en serie som skall pitchas för brittiska Sky TV. Han har hittills hunnit medverka i över 20 filmprojekt sedan han började förra hösten, varav mycket skymtas i hans imponerande showreel.

Drömmen är att flytta till LA och är det något Fabian följer så är det sina drömmar.
– Jag är en riktig optimist, tar gärna tag i saker och greppar tag i möjligheter. Om du har ett mindset att du vill göra något i livet så tror jag du måste bestämma dig för att göra det, inte bara vilja eller drömma om att göra det. Jag har bestämt mig så nu är det bara att fullfölja, avslutar han med ett skratt.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: