sfdsada

Hon granskar hela Sveriges spelmarknad

Sveriges spelmarknad växer och därmed är det extra viktigt att se till att allt går rätt till. Här berättar Linda Sandblom, jurist på Lotteriinspektionen, om yrkets utmanin­gar och hur det är att arbeta statligt.
Av Janneke Wackerberg

Linda Sandblom tog juristexamen från Stockholm Universitet 2007 och fick därefter jobb som jurist på Skatteverket. Att hon sökte sig till en myndighet var egentligen ingen slump då hon alltid velat kombinera familj med karriär.
– Många tror nog att det inte går att göra statlig karriär men det gör det. Fördelarna är dessutom arbetsvillkoren, det är tryggt och stabilt, säger Linda Sandblom.

Efter Skatteverket sökte sig Linda till Södertälje tingsrätt och gjorde sin notarietjänstgöring under 1,5 år. Det var där hon fick nys om Lotteriinspektionen.
– En kollega berättade om arbetsuppgifterna och företagskulturen och jag insåg att det passade. Jag sökte och fick jobbet, säger Linda.

Sedan mars i år jobbar hon som jurist på Lotteriinspektionen i Strängnäs kommun. Vissa dagar utgör hon juridiskt stöd för en handläggare i en ny fråga kring spel. Andra dagar skriver hon yttranden till domstol. Hon bistår också med rättsutredningar och utlämnanden av allmänna handlingar och därtill kopplade sekretessprövningar.
– Det är ett väldigt varierande arbete, vilket är kul. Utmaningen i sig är att det är att det är mycket att sätta sig in i, spellagstiftningen är mer komplex än vad man tror.

Vad finns det för fördelar med att arbeta statligt?
– Det är absolut arbetsvillkoren, vi har flextid, friskvårdstimme och friskvårdsbidrag. Dessutom har vi möjlighet att ta ut 90 procent i föräldrapenning. Stående punkt är den kompetensutveckling som vi erbjuds, jag har precis varit på en kurs i upphandling. Många kanske tror att det inte går att göra karriär här men det gör det, man får mycket ansvar direkt. Den allra största fördelen är att man kan kombinera karriär med familjelivet, det kan vara svårt på andra ställen.

Varför ska man söka sig till Lotteriinspektionen?
– Förutom fördelarna med att arbete statligt så är Lotteriinspektionen en liten myndighet där man lär känna alla. Jag har trevliga arbetskamrater och har ett betydande och varierande arbete där jag får mycket ansvar. Det är trevligt och högt i tak.

Har du något tips till studenter som står på tröskeln till sin yrkeskarriär?
– Jag hade inte en aning om att det fanns så många myndigheter man kan jobba på, det är absolut värt att kolla upp innan man söker sig till en byrå, som de allra flesta kanske vill göra idag. Mitt tips är att inte stirra sig blind utan att få upp ögonen för fler verksamheter, avslutar Linda.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: