lindebergheader

Designchefen som skräddarsyr sitt eget jobb

Jessy Heuvelink är chefdesignern på J.Lindeberg som vågat ta ut svängarna. Inspirationen hämtar han från naturen och vid senaste kollektionen var det färgstarka maneter som utlöste kreativitets­ ådran.
– Jag älskar det här företaget för jag kan uttrycka min estetik och stil i kombination med J.Lindebergs egna DNA, säger Jessy när vi möter honom i deras showroom i Stadsgårdshamnen.
Av Janneke Wackerberg

Jessy Heuvelink har på sig vita byxor, en svart t-shirt med ganska djup urringning och ett par schyssta skinnskor när vi träffas. Att allt kommer från J.Lindeberg ser jag som givet då han fått börja designa kläder som han själv kan bära. Men så har det inte alltid varit.
Jessy föddes i Hilversum, Nederländerna, och pluggade dammode i fem år. Studierna avslutades med en visning i Paris och det var också till den modemetropolen som Jessy flyttade till. Han jobbade dag och natt inom haute couture för Christian Lacroix. Men efter ha fått leva på en euro om dagen i ett och halvt år insåg Jessy att det var dags för något nytt.
– Jag fick jobb på Adidas i Nurnberg, Tyskland och det var där jag för första gången fick designa en herrkollektion. Trodde aldrig att jag skulle klara det men insåg snabbt att det var otroligt kul att skapa kläder som jag själv kunde bära, säger Jessy.

På Adidas handlade det om att ta fram en snygg men bekväm kollektion och det var här Jessy lärde sig att tänka på kroppen.
– Tidigare hade jag skapat plagg man typ inte kunde gå i, att stå i baren var det man kunde. På Adidas var förstås komforten ett måste då det är ett av deras kärnvärden, dessutom designade jag kläder för atleter, berättar Jessy.

Att Jessy senare fick förfrågan om han skulle kunna tänka sig jobba för svenska J.Lindeberg var en klockren tajming för han var ute efter nya utmaningar. Efter en intervju blev han antagen på stört och flyttade in i sin lägenhet på Östermalm två månader senare.
– Att det var minus tjugofem grader och två meter snö kom som en chock! Jag hade en liten tunn nylonjacka och sneakers. Jag har fortfarande inte vant mig vid svensk vinter.

Vad var ditt första intryck av modet i Sverige?
– Här finns många stiliga människor! Alla killar och tjejer ser bra ut, men efter tag tänkte jag att det var lite tråkigt kanske… alla ser likadana ut, hoppar på samma trend. Idag är det inne med tajta löparbyxor och gympaskor. För ett tag sedan var det inte ovanligt att se en kille med skägg och tatuering, alla ville vara hipsters. Svenskarna är så sugna på trender så de tar åt sig allt direkt. Hellre det än ingen stil alls dock.

Scannar du av folk?
– Absolut och det kan nästan bli pinsamt ibland. Men jag tittar inte för att bedöma men för att hitta inspiration.

Hur stor är din egen garderob?
– Faktiskt inte så stor för vi rensade den nu inför flytten, blev nog av med hälften. Har jag inte använt ett plagg på ett halvår så åker det ut! När jag plockade fram mina sommarkläder fick jag dock en smärre chock. Har jag verkligen gått runt i SÅ korta byxor!?

Big no no?
– Flairbyxor på killar!

Favoritplagg?
– Jag håller det ofta väldigt simpelt, svarta jeans allt som oftast, ett par fina skor och en t-shirt men jag kan inte leva utan min läderjacka! Den har jag lätt haft på mig åtta månader i sträck.

Vad ska vi ha på oss i höst?
– Vinterkollektionen har skapats med inspiration från Norra ishavet och de mystiska maneter som hittas i detta djupa och mörka hav. Det handlar om modern rock’n’roll chic med en färgpalett som kretsar kring svart med fokus på läder- och metalldetaljer. En skarp siluett med en bekymmerslös attityd. Spetsiga skor för män och spetsiga pumps för kvinnor är nyckeln och kommer att fullborda det perfekta JL-utseendet.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: