headerjurist

Juristkarriär i fastighetsbranschen

Philip Svahn, 25, pluggade juristprogrammet på Stockholms universitet samtidigt som han tog en kandidat i fastighet och finans från KTH. En strålande kombination om man vill göra karriär på Tenant & Partner där Philip arbetar med fastighetstransaktioner.
Av Janneke Wackerberg

Under nästan tre års tid pluggade Philip 200 procent. Till slut tog han sin juristexamen och någon månad efter tog han även sin kandidat i fastighet och finans.
– Jag tyckte det var kul med matte och det saknade juridiken så därför pluggade jag på KTH också. Att börja plugga juridik var inte heller ett självklart val för mig, men jag har alltid varit intresserad av fastighetsbranschen. Jag pluggade dubbelt för att det var kul men klart att det var tajt schema ibland, berättar Philip.

Under sin studietid läste Philip om Tenant & Partner och tyckte företaget lät spännande. Philip insåg att företaget arbetade med frågor där han skulle kunna tillgodogöra sig både juridiken och kunskaperna från fastighet och finans.
– Tenant & Partner arbetar uteslutande med fastigheter ur ett kundperspektiv, men det innefattar allt inom juridik, teknik och ekonomi. Det lät otroligt spännande.
Låter som du har en skräddarsydd bakrund för det här jobbet?
– Haha, ja det är nog inte fel att ha gjort båda, säger Philip och skrattar.

Det började med att Philip sökte ett deltidsjobb på Tenant & Partner och fick det. Han jobbade extra parallellt med studierna och därefter skrev han sin kandidatuppsats om fastighetstransaktioner för bolaget. Företaget var nöjda med hans jobb så det dröjde inte länge förrän han fick ett erbjudande om en heltidsanställning. Han tackade ja.

Vad var det som gjorde att du ville stanna på Tenant & Partner?
– Det är mycket juridiska frågor men inte som på en advokatbyrå där det bara är juridiska råd som gäller, här får jag vara med om hela processen. Idag ingår jag i transaktionsteamet som jobbar mot egenbrukare, alltså kunder som äger fastigheter för att bedriva sin egen verksamhet i, det kan exempelvis vara industriföretag. En ständig fråga är om man ska hyra eller äga sin fastighet. Och då jobbar vi heltäckande med att ta fram en fastighetsstrategi och hjälper kunden att förverkliga den. Det blirmed andra ord mycket köp och sälj av fastigheter. Men om jag ska vara ärlig så var det inte bara arbetsuppgifterna utan också arbetsklimatet som vägde tungt när jag valde arbetsgivare. Det är otroligt trevlig stämning här och mycket skratt på jobbet! Det känns kul att gå hit.

Har alla dina kollegor samma utbildning som du?
– Nej, jag har både kollegor som är ingenjörer och ekonomer, men många har en utbildning med en fastighetsinriktning i någon form. Jag har också kollegor som har läst marknadsföring eller materialvetenskap, vilket kanske inte är helt typiskt för den här typen av jobb.

Det har nu gått tre månader sedan Philip började arbeta heltid och han berättar hur han redan fått mycket ansvar, samtidigt som han får det stöd han behöver från chef och kollegor.
– Jag är delaktig i hela kedjan, från införsäljning till dess att köpare och säljare är överens och skriver under avtalet. Men det är även det som är utmaningen, att ha koll på alla bitarna. Det är en jättebra sammanhållning och vi gör mycket roliga saker tillsammans både på och utanför jobbet som företaget sponsrar. Vi har också ett eget gym som är flitigt använt.

En annan anledning till att jag trivs bra här är att företaget är lagom stort vilket gör att man får en större insyn i vad andra jobbar med för projekt och uppgifter. Vi jobbar också en hel del över teamgränserna och det är kul att få rycka in och hjälpa till på andra områden.

Great Place To Work
Sedan 2010 är de invalda i Great Place to Works svenska ”Hall of Fame”, vilket betyder att de har funnits med på listan över Sveriges bästa arbetsplatser fem år i rad.

Detta gör Tenant & Partner
Sedan 1992 har Tenant & Partner lagt kraft på att hjälpa hyresgäster och de som äger sina lokaler för eget bruk med alla frågor som rör fastigheter och lokaler. De hjälper kunder att öka sin lönsamhet genom att hitta och utveckla den perfekta lokalen. De tar hand om helheten och driver projektet från första möte, till färdig och inflyttad lokal.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: