vd.feature

Möt Cederquists VD

  Han kallades hoppjerka av sina vänner och bytte jobb fem gånger på sex år. Nu har han varit på Cederquist juristbyrå sedan 2003 och är dessutom mannen som axlar vd-posten. Men innan vi pratar om dagens utmaningar i en ständigt föränderlig bransch så snurrar vi tillbaka klockan och låter Johan Lundberg berätta varför han som ung pratade flytande ryska, humorn och hur han hamnade på Cederquist till slut.
  Av Janneke Wackerberg

  Johan Lundberg är född och uppvuxen i Uppsala. Hans pappa är ingenjör och hans mamma är lärare. Efter gymnasiet hoppade han på lumpen som tolk och fick plugga ryska 20 timmar i veckan.
  – Det var ju då, när muren föll, som man trodde min ryska skulle komma väl till pass, men det blev ju aldrig riktigt så. Dock var det otroligt roligt för inom ett år pratade jag ryska flytande. Fast frågar du mig idag vad jag kan så skulle svaret bli något i stil med ”Upp med händerna, jag har en Kalashnikov”. Tja, inte jättebra ordförråd kanske, berättar Johan.

  Lumpentiden tog slut och Johan var inne på att bli läkare, skidlärare eller plugga ekonomi på Handelshögskolan. Han satsade på det senaste, men efter fem veckor i Handels korridorer flyttade han tillbaka till Uppsala.
  – Under ett halvår jobbade jag med servering och åkte skidor. Handels och ekonomi kändes inte rätt då.

  Johan sökte sig istället till juristlinjen, av olika skäl, allra mest för att det var en bred utbildning med stark koppling till samhället, han hade dessutom planer på att jobba på UD, i och med att han gillade språk och pratade ryska. Efter ett halvårs studier åkte han till USA för att plugga internationell rätt, ryska och statskunskap på college i sex månader. När han kom hem fortsatte han på juristspåret, men det var fortfarande inte självklart att han skulle bli just jurist. Ett par gånger sökte han till läkarlinjen och kom dessutom in.
  – Idag är jag glad att jag aldrig hoppade på.

  Handels, läkare och sen jurist, det låter som du alltid satt rätt höga mål?
  – Jo, det har varit viktigt att sätta mål, det mesta blir kul då, vare sig det gäller ett nytt språk, fritidsintresse eller juridiken. Att känna att man rör sig framåt och uppnår resultat är väl en sorts drivkraft helt enkelt.

  Efter ett par terminer läste Johan de civilrättsliga ämnena och där tändes ett intresse, främst för bolagsrätten.
  – Det som var kul var att man genom vissa verktyg kunde lösa problem åt företag. Jag valde att skriva min uppsats om domännamn och Internet. På den tiden var tjuvregistrerade domännamn ett helt nytt fenomen och det var ingen som riktigt visste hur det skulle angripas juridiskt samtidigt som flera stora företag hade drabbats och hade verkliga problem, så därför tyckte jag det var intressant.

  Johan kopplades via Stockholms universitet ihop med byrån Setterwalls, som hade en klient som var utsatt för just tjuvregistrering.
  – Vi träffades och när mötet var slut fick jag frågan vad jag skulle vilja göra efter studierna. Jag svarade att jag ville vara trainee hos dem och så blev det.

  Setterwalls är en byrå som Johan känner för och har kontakt med än idag. Han beskriver det som en bra byrå på många sätt och vis men att det inte slumpade sig så att det blev Setterwalls.
  – Jag visste att domstol inte passade mig, och på Set- terwalls på den tiden var man nästintill tvungen att sitta ting, vilket jag också gjorde. Där träffade jag min fru och fick många vänner på kuppen. Men jag var nog ingen succénotarie och satt faktiskt aldrig klart utan slutade några månader i förtid, berättar Johan.

  Johan blev dock inte kvar på Vinge särskilt länge. Under millennieskiftet, med dess it-boom, sökte han sig till strategi- och konsultfirman McKinsey, och började jobba som strategikonsult.
  – Där satt jag bland folk med dubbelexamen, ingenjörer från KTH och finansmänniskor från Handels. Jag pass ade väl inte riktigt in. Dock var dessa år otroligt nyttiga för mig då jag fick se hur ett konsultbolag arbetar, både vad gäller beteendet mot kund men framförallt HR-biten, de var otroligt måna om sin personal. Vikten av att ta hand om dem i huset och många saker rörande HR är det jag tagit med mig därifrån.

  Johan ville tillbaka till juridiken och körde eget under en tid. Han fick en del uppdrag och han insåg att det var finansdelen han tyckte var roligast. Han insåg då också att han hellre skulle vilja jobba på byrå, då det sociala livet på jobbet var något han saknade.

  – Jag trivdes bra på Setterwalls, som var en mindre byrå än Vinge, så jag letade efter något i den storleken, där det också fanns duktiga finansieringsjurister och spännande
  ifinansieringsuppdrag. Då dök Cederquist upp på radarn.
  vd2
  Januari 2003 började Johan på Cederquists bank- och finansavdelning. Han började som associate – idag är han VD, eller MP som det heter på affärsjuridiska byråer, för hela Cederquist.

  Det har gått sex månader sedan du blev vd, eller MP som ni säger, hur har det gått?
  – När man kliver på ett sådant här jobb så hoppas och tror man nog ofta att man skall få mycket tid att grotta ner sig i strategier, men det dyker upp saker varje dag som är vid sidan av det och som gör att jag får lägga tid och fokus på annat. Vilket egentligen inte gör så mycket, jag gillar när det händer saker, det får gärna vara oväntat. Annars tycker jag nog inte att jag är någon ”urjurist”, juridik är kul och kan fylla en viktig funktion, men juridiken är för mig ett verktyg för att åstadkomma affärer, det finns mycket annat också, på den här nivån planar ens utveckling inom ren juridik ut lite grann och det var en anledning till att jag antog utmaningen som det innebar att ta på sig MP-skapet.

  Är du någonsin advokat Johan Lundberg?
  –Nja, jag tänker sällan på mig själv som advokat. Det låter lite pretentiöst tycker jag och det och titlar i största allmänhet har jag lite svårt för.

  Hur är du som chef?
  – Jag förlitar mig mycket på mina duktiga medarbetare. Jag försöker att vara nära, hålla en god stämning och har själv ganska nära till humorn, något jag även värdesätter hos andra. Jag tror att man kan använda humorn både för att må bra själv, för att på ett lättsamt sätt få fram ett viktigt budskap eller för att få andra att må bättre.

  Vad har Cederquist för styrkor?
  – Det är en byrå i lagom storlek, ett lag under ett tak, och vi håller på med ”high end juridik”, transaktionsjuridiken är vår motor men vi har även ett brett antal specialistområden som både är självgående och som vi kan använda som stöd vid transaktionerna. Ofta måste alla avdelningar jobba ihop och vi är starka där då vi har hög kompetens inom varje område. En annan styrka är att vi bara har ett kontor och är placerade i Stockholm, alla våra beslutsfattare befinner sig här i huset och det gör att vi tar oss fort framåt om det behövs. Det är korta beslutsvägar och vi har lätt att veta var våra kompetenser finns. En annan styrka är att vi är väldigt högt rankade bland de byråer som finns idag. Vi är mycket duktiga inom de områden vi är verksamma.

  Du är vd på en av Sveriges främsta byråer inom affärs­ juridik, har du nått din dröm nu?

  – Nej, jag vill fortsätta att utvecklas och nu gäller det att åstadkomma något som MP på Cederquist. Det finns mål för byrån, och de vill jag uppnå. Vi ska vässa vårt erbjudande och alla våra processer, avslutar Johan.

  MagnuWeb

  Från sportchef till partner

  Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
  – Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

  Manfred Löfvenhaft

  Testa anställningsintervju på talangdag

  Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

  Glistedt

  Han blev delägare redan som 30-åring

  Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
  – Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

  Prenumerera

  Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

  Ange din e-post här: