kristina1webb

Hon jobbar likt en detektiv

Att bli jurist var inget som var självklart för Kristina Ljungström när hon påbörjade sin yrkesbana. Hon har jobbat med allt från tv-produktionproduktion till hästshow innan hon hamnade på en av världens största internationella advokatfirmor och fick göra ett secondment i London.
Av Victoria Thoors

White & Case har 39 kontor på 26 platser runt om i världen med drygt 4500 anställda. Att jobba som biträdande jurist på White & Case i Sverige innebär stort ansvar och spännande uppdrag och ger dig samtidigt möjligheten att få resa till andra kontor i Europa för utbyte och utbildningar, en chans som Kristina fick tidigt.
– I mitt fall var det så att jag fick frågan om jag ville åka till London och jobba ett halvår och det ville jag ju! Det är väldigt odramatiskt rent praktiskt. Man tar med sig sin laptop och några pärmar under armen och så åker man dit. Byrån ordnar allt det praktiska.

Enligt Kristina är det inte jättestor skillnad på att jobba i London om hon jämför med Stockholmskontoret.
– Atmosfären är precis lika härlig och arbetsuppgifterna liknar de i Sverige. Den enda skillnaden jag kan komma på är att det är mycket större. Det är flera hundra jurister där och i Stockholm är vi bara drygt 40.

Innan Kristina började jobba som biträdande jurist jobbade hon som assistent och rekvisitör inom tv-branschen och även som pressansvarig för cirkusdirektören Robert Bronett, men hon tröttnade på projektanställningar och ville göra något annat, hon tyckte att juridik lät spännande och på den vägen är det. Under tredje terminen jobbade hon extra som kvällssekreterare på White & Case och i slutet av utbildningen påbörjade hon sitt junior traineeprogram för att efter examen få stanna i processgruppen.

– Det som framförallt lockade var den internationella anknytningen, med många kontor utomlands och stora möjligheter, förklarar Kristina.
– Sen är arbetet i sig väldigt roligt. Jag brukar säga att en del av mitt jobb är att vara detektiv. Att hitta dokument och uppgifter, fråga rätt person om rätt saker. Ibland kan det vara att åka ut på en byggarbetsplats och utreda sakförhållanden, men det kan även vara att sätta sig med hyllmeter av prämar och gå igenom dokument. Detektivrollen är en av de saker som är roligast, fortsätter hon.

Hur stor internationell anknytning har arbetet förutom secondment?
– Vi jobbar ofta i internationella ärenden med de andra kontoren. Det anordnas även Europakurser några gånger per år, exempelvis i London eller Paris. I processgruppen har vi bland annat en jättebra kurs i korsförhörsteknik. När man är nyanställd åker man till Bryssel för en introduktionskurs med ett hundratal andra nya jurister från olika länder, vilket är jättekul!

Intresserad av att jobba på White & Case?
White & Case anställer löpande biträdande jurister och juriststudenter till sina olika arbetsgrupper. De olika gruppernas behov varierar från tid till annan, men du är alltid välkommen med din ansökan! De letar efter dig som tycker det är spännande att arbeta i en global organisation med många olika nationaliteter och utmanande arbetsuppgifter. För mer information om hur du skickar in din ansökan, klicka här

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: