IMG_2032_L

Perfektionism ut i fingerspetsarna

De flesta kopplar exklusiva armbandsur och gamla urmakare med klockornas moderland Schweiz men faktum är att Sverige har en lång tradition av klocktillverkning. The Scholar har fått titta in i Sjöö Sandströms urmakeri för att se vad som utgör ett perfekt armbandsur.
Av Victoria Thoors Foto Adam Lithner

Att kliva in på Sjöö Sandström är som att kliva in i Q:s laboratorium i en James Bond-film. Det välorganiserade labbet är utrustat med olika maskiner och verktyg och reservdelarna är så små att de knappt går att se med blotta ögat. Här arbetar några av Sveriges bästa urmakare, som med en fantastisk precision sätter ihop muttrar, diamanter och skruvar till ett fulländat armbandsur.

– Att öppna en klocka som har suttit på en arm i fyra,fem år är som att öppna en människa på ett operationsbord. Då vill du gärna göra det där det inte far runt en massa damm och ting som kan åka ner. Urverken är otroligt känsliga och därför sitter vi här, säger vd och delägare Felix Formark medan han gör en svepande handrörelse över den kliniskt rena lokalen.

Felix Formark

Felix Formark

Från att det kommer in en order till att klockan levereras tar det bara fem till sju dagar, vilket är relativt snabbt, men det krävs skickliga urmakare för att det ska klaffa.

– Det är otroligt små delar som ska fungera i perfekt harmoni och vi har ju otroligt mycket kontroller när klockan väl är färdigmonterad. Efter en sista inspektion så ligger den hos oss i nästan två dygn för att vi ska hinna kontrollera om datumväxlingen fungerar och att fjädern hålls spänd etc, säger Felix.

Varje klocka görs för hand av experter, men den mänskliga faktorn kvarstår och även professionella urmakare kan ha en dålig dag och missa något litet. Det är väl bara att fixa kanske du tänker, men det är inte fullt så enkelt. Minsta lilla fel betyder att hela klockan måste göras om, vilket är oerhört tidsödande och kräver tålamod. Men det är inte det som är svårast enligt urmakare och produktionschef Niklas Höglund.

– Det svåraste är att göra en klocka som alla tycker om. Den första klockan du gör i ett varumärke är väldigt viktig, den måste tilltala många, sen när man har fått fram den är det inte fullt lika svårt.

IMG_1933_L

Niklas Höglund

Jag fick höra att du jobbat här i femton år Niklas, du måste trivas?
– Ja, verkligen! Det är kul att vara med från start i projekt och se att det säljs i butik till en slutkund. Det motiverar och inspirerar, säger han.

Hur ofta händer det att man måste plocka isär klockan?
Niklas: Inte så ofta, en på tusen kanske. Vi gör ju kontroller kontinuerligt när man bygger ihop en klocka så man ser ganska tidigt var problemet ligger. Säg att du gör tio tester genomgående då hittar du felet redan vid första steget.

Felix Formark visar oss runt i labbet och tar oss till rummet där urmakare arbetar med reparationer och service av de klockor som har varit ute på kunders armar ett tag.

– Det här är en modell som vi släppte 1997 som en av våra urmakare nu håller på att ta isär för att rengöra urverket i en av ultraljudsmaskinerna, berättar Felix och pekar på en klocka som liknar en liten metallcirkel snarare än en klocka.
– Det är ju inte bara en bit utan väldigt många olika delar som ska fungera. Sen har du resterande delar här då, fortsätter han och visar ett bord med ytterst små rosa stenar och skruvar som tillhör urverket.

IMG_1968_L

IMG_1997_L

Det är imponerande!
– Ja, det säger jag också, varje dag! Vi försöker ju effektivisera oss hela tiden. Eftersom det är så många olika moment många gånger. Det handlar mycket om felsökning, men sen rätt var det är ska du polera och då kan man samla på sig fler saker att polera, så ska man polera en länk så kan man göra det samtidigt som man polerar ett huvud.

Var hittar ni inspiration någonstans?
Felix: Vi hittar inspiration från våra vackra omgivningar och miljöer. Vi försöker så långt det går att jobba Svenskt. Med vår senaste modell Royal Capital har vi valt att hedra Stockholm och skrivit ut det på urtavlan och sen gjorde vi den första svenska dykarklockan, Landsort. Den kan bäras ner på det djupaste djupet på svenskt vatten i skärgården och eftersom Landsort är det djupaste så fick den heta det. Vi vill framhäva det svenska helt enkelt.

Vilka trender råder nu och vad kommer framöver?
Felix: Vi är ju väldigt klassiska i vårt uttryck många gånger. Vi vill göra klockor som ska kunna bäras i hundra år. Om du tar hand om din klocka och sköter den som vi rekommenderar så kommer generationer framöver kunna bära den.

Kommer folk att bära klocka i framtiden tror du?
Felix: Hundra procent säker på det! Jag får många gånger frågan om hur jag ser på intåget av smartklockorna, som apple watch, och för alla som jobbar med klockor så tror jag bara att det är till en stor fördel.

På vilket sätt då?
Felix: Att bära klocka kommer sprida sig nedåt i åldrarna, den digitala kommer aldrig bli en klocka som du köper istället för en Sjöö Sandström, för den ligger i ett helt annat prisläge. Jag tror att när Apple får till det och lanserar sin första klocka till försäljning så tror jag absolut att kidsen kommer att få upp ögonen för klockor och vilja bära klocka på nytt igen. Då blir det även en fördel för oss.

Vad utmärker en bra klocka?
Felix: Hjärtat i en produkt som vi gör är själva urverket, sen handlar det mycket om varumärket såklart, men även om finish och känsla. När du köper en Sjöö Sandström så köper du i mångt och mycket en livsstil. Det handlar om toleranser och hur den går och vilka garantier vi lämnar.

Varför ska man som student ha en fin klocka?
Felix: En klocka säger väldigt mycket om vem man är, vart man är på väg och vad man vill. Vi har faktiskt ett samarbete med Handelshögskolan i Stockholm där man som nyutexaminerad MBA student har möjlighet att köpa en Handelshögskolan Edition av vår kronograf. Vi har en blå sekundvisare istället för vår klassiska röda.

Snabbfakta
Bakgrund: Sjöö Sandström grundades 1986 av två ingenjörer som hade en idé om att göra kvalitativa och genuint svenska armbandsur. Idag är de ledande på marknaden i Sverige och kan mäta sig med de bästa klocktillverkarna i Schweiz.
Prisspann på Sjöö Sandström: 10 000 – 148 700 kronor
Populäraste Klockan: Royal Steel Classic
Trivia: Sjöö Sandström är officiell leverantör till svenska flygvapnet som använder sig av UTC Skydiver.

IMG_2098_L

Royal Capital

 

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: