ramberg

Han är Sveriges yngsta advokat

  Richard Ramberg är bara 26 år – men antagen som ledamot i Advokatsamfundet. Detta betyder att han troligtvis är Sveriges yngsta advokat sedan samfundet bildades år 1887.
  – Visst känns det jättekul, advokattiteln är ju en form av kvalitetsstämpel, säger Richard Ramberg.

  Av: Janneke Wackerberg

  Richard har precis passerat 26-årsgränsen men tjänar avsevärt mycket mer än de flesta i hans ålder. Han jobbar som transaktionsjurist inom verksamhetsgrupperna Capital Markets och M&A på vad som av många anses vara Sveriges absolut främsta advokatbyrå – Gernandt & Danielsson. Arbetet innefattar allt från skrivandet av aktieöverlåtelseavtal (s.k. ”SPAs”) till anskaffandet av kapital åt stora börsbolag genom utgivande av aktier eller obligationer. Den allra största utmaningen är att arbeta mot tighta deadlines och att möta kraven där perfektion krävs, uppger Richard. Men han verkar ändå kolugn och inte allt för stressad när han berättar hur en vanlig arbetsdag kan se ut.
  – Det höga tempot tycker jag är en av jobbets mer spännande aspekter. Vi arbetar med en hel del internationella transaktioner och där gäller det att bland annat att kunna hantera de kulturkrockar som kan uppstå, även det är en rolig utmaning.

  Du är alltså bland de yngsta på företaget, är det jobbigt?
  – Ja, jag är sjukt nog faktiskt fortfarande den yngsta juristen på firman. Det spelar förvisso ingen roll om man är ung, det som avgör är positionen man har och hur lång tid man varit på firman. Så som svar på frågan om det är jobbigt är svaret absolut inte alls, säger Richard.

  Med sina 26 år var det alltså inte så länge sedan Richard satt i skolbänken. Han tog sin jur.kand-examen från Uppsala universitet i januari 2011 men har även en examen (Master of Laws in Comparative Legal Studies) från Pace Law School i New York.
  – Sammantaget var Uppsala en fantastisk tid, men man var ju mest fascinerad av själva studentlivet de första två åren, sen blev det lite småtjatigt. Därför var det skönt att efter termin sex kunna växla om med två terminer i New York.

  Richard gick direkt från gymnasiet till juridikstudierna.
  – Ja, jag hade tid att leva rövare under en sommar där efter studenten men sen var det dags för studier igen. Främsta skälet till att jag ville bli just advokat är att det är ett relationsorienterat yrke där ingen dag är den andra lik. Sen är det väl ingen hemlighet att det kan vara relativt välbetalt, även om det är det minst viktiga i sammanhanget.

  Nu är han alltså Sveriges yngsta advokat. För att hamna där har det krävts en hel del av Richard; nämligen 9 terminers studier som resulterade i en juristexamen. Därefter tre års praktiskt arbete antingen som biträdande jurist vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå. Man behöver även ha genomfört ett antal advokatkurser samt en muntlig tentamen för att få den nödvändiga advokatexamen. Slutligen behöver man ha blivit rekommenderad av ett flertal andra ledamöter i Advokatsamfundet.

  Grattis! Hur lyckades du?
  – Stort tack! Just att bli advokat när man väl arbetar som transaktionsjurist tycker jag inte har varit så svårt, men jag har alltid varit väldigt målmedveten vilket så klart har hjälpt mig även i karriären.

  Vad har du för tips till andra som studerar?
  – Rent studieteknikmässigt tror jag på att sätta delmål och sen belöna sig själv när man nått sitt delmål. När du har läst tjugo sidor i en tråkig bok kan du till exempel belöna dig själv med att se det senaste avsnittet av Game of Thrones. Karriärmässigt tror jag det är viktigt att inte bara fundera på vad man vill bli utan också på varför man vill bli det. Har man bara svar på en av de frågorna är man nog inte alltid inne på rätt spår. Sen får man inte glömma av det sociala livet, det är också oerhört viktigt.

  Vad blir nästa mål?
  – Att leva länge och bli Sveriges äldsta advokat kanske, säger han och skrattar.

  MagnuWeb

  Från sportchef till partner

  Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
  – Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

  Manfred Löfvenhaft

  Testa anställningsintervju på talangdag

  Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

  Glistedt

  Han blev delägare redan som 30-åring

  Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
  – Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

  Prenumerera

  Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

  Ange din e-post här: