juristdagarnaWeb

Juristdagarna

Tillsammans med ledningsgruppen har projektledare Vandad Ahmedi sedan januari i år format Juristdagarna 2015. Ett hårt och intensivt jobb som kräver sin planering.
– Vi har förberett sedan i vintras och har haft möten minst en gång i veckan. Förhoppningen är att studenter och utställare om ett par månader kan se tillbaka och tänka ”Juristdagarna 2015, vilken succé det var!”, säger projektledaren.
Av Joel Åhlén-Nyström

Juristdagarna är juridiska föreningen vid Stockholms universitetets arbetsmarknadsdagar. Arrangemanget startade år 1982 och har sedan dess varit årligen återkommande i olika former. Under de senaste åren har mässan expanderat och är idag Nordens största arbetsmarknadsmässa för juriststudenter. Likt tidigare år hålls mässan i Frescatihallen på universitetsområdet mellan 10:00 och 16:00, den 14 oktober.

Juristdagarna är, som namnet antyder, mer än bara en mässa. Den 14 oktober avslutas allting med en stor arbetsmarknadsmässa och bankett, men dagarna innan är fyllda med olika karriärsförberedande moment som exempelvis föreläsningar, fiktiva intervjuer, CV-granskningar och mycket annat.

Årets projektledare heter Vandad Ahmedi och läser för nuvarande termin åtta på Stockholm universitets juristprogram. Förra året satt han som personalansvarig i ledningsgruppen och innan det hade han även jobbat som mässvärd och sektionsansvarig. I vintras blev han tillfrågad att leda planeringen inför 2015 års mässa.
– Som projektledare är det viktigt att veta sina styrkor och svagheter, för att på så sätt kunna utforma ett team som fungerar bra som enhet. Jag har en grym ledningsgrupp och vi har under processens gång bollat, diskuterat och utvecklat tankar och idéer, säger han.

Vandad berättar att de största utmaningarna ligger i att få allt att klaffa och att jobba med flera processer parallellt. Vidare är det många viljor som ska samsas i och med att det är över 100 organisationer representerade under Juristdagarna, så det är ytterligare en stor utmaning att försöka tillgodose allas önskemål.

– Vi gör vårt bästa och det blir alltid bra i slutändan. Det kommer det bli i år också, säger han.

Vilka är dina förväntningar och förhoppningar med årets mässa?
– Jag förväntar mig en levande mässa där studenter verkligen tar för sig och ställer organisationerna mot väggen. Jag vill höra folk fråga ut och ta för sig. Förhoppningen är givetvis att alla studenter och utställare om ett par månader kan se tillbaka på mässan och tänka ”Juristdagarna 2015, vilken succé det var!”.

Inför mässan kommer det hållas ett frukostseminarium klockan 08:30 till 09:45, då mässan öppnar. Utöver alla utställare kommer det att finnas en servering där en barista kommer att stå och bjuda på kaffe till alla koffeinsugna. Det kommer även att, under dagen, hållas två föreläsningar i direkt anslutning till mässlokalen.
– Det kommer inte gå att boka platser, så det är först till kvarn som gäller, berättar Vandad.

Den första föreläsningen kommer att hållas klockan 11:00 och den andra 13:00. Under dagen kommer det även vara en selfietävling med en iPad i potten, så Vandad berättar att man bör se till att komma med fulladdad mobiltelefon och hösta megapixelinställning.

Vad är annorlunda i år jämfört med tidigare Juristdagar?
– Det är mycket som är annorlunda och det är jag säker på att både besökare och utställare kommer att märka. En av de största satsningarna vi har gjort är att i större utsträckning försöka interagera med studenterna. Dessutom kommer det att finnas massvis med tävlingar att delta i och många fina priser att hämta hem. Allt för att studenterna ska känna sig så delaktiga och taggade som möjligt.

Vilka föreläser i år?
– Vi har flera intressanta föreläsare! Elisabeth Massi Fritz är alltid populär och väldigt inspirerande att lyssna på, oavsett vilket område man själv är intresserad av. Dessutom kommer justitierådet Agneta Bäcklund, vilken har en ocean av erfarenhet att dela med sig av och hon kommer dessutom att prata om sin resa och syn på rättsutvecklingen. Personligen ser jag väldigt mycket fram emot middagsföreläsningen med vice riksåklagare tillika utredningsledare för Palmemordet, Kerstin Skarp.

Det bästa med Juristdagarna är, enligt Vandad, att det läggs fokus på praktisk juridik och att det tas tillvara på Stockholms universitets närhet till näringslivet. Han berättar att juristprogrammet i många lägen kan kännas lite abstrakt, men att juriststudenterna under dessa dagar får en utmärkt möjlighet att skapa sig en bild av varför man sliter i 4,5 år på programmet.
– Sen måste jag också slå ett slag för alla fantastiska medarbetare som ideellt engagerat sig för att göra Juristdagarna till en succé, säger Vandad.

Vad kan man som student förvänta sig på Juristdagarna?
– På mässan kan man förvänta sig många nya intryck. Alla utställare, oavsett bransch och storlek, är på plats för att träffa studenter och svara på frågor. Det finns många som fått in en fot hos en arbetsgivare efter ett första möte på mässan.

Läs mer om juristdagarna här!

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: