feaweb

Mannen bakom JiA-dagarna

Tillsammans med de övriga 13 utgör projektledare, Gustaf Erlandsson, årets JiA–kommitté. Planeringen för årets JiA-dagar (19–22 oktober) började redan i januari och har krävt mycket engagemang och tid.
– Jag ser fram emot att se resultatet av alla timmars arbete, säger Gustaf.
Av Joel Åhlén-Nyström

JiA står för Juristen i Arbete och i slutet av oktober varje år arrangerar man JiA-dagarna, vilka är juridiska föreningen i Lunds arbetsmarknadsdagar. Utöver själva mässan anordnas tävlingar, intressanta föreläsningar och debatter. Mässan, som hålls mellan 09:30 och 15:00 under torsdagen 22 oktober, är en perfekt möjlighet för juriststudenter att knyta kontakter inför framtiden, träffa potentiella arbetsgivare och fördjupa sig i spännande juridiska ämnen.
– Det bästa med JiA-dagarna är att man som student får en möjlighet att träffa arbetsgivare och samtidigt få en en möjlighet att kunna skapa sig en klarare bild av vad man vill göra när juristprogrammet är slut, säger årets projektledare Gustaf Erlandsson.

webgustav

På er hemsida står det om ”en omsusad debatt” – kan du berätta om årets JiA-debatt?
– Den kommer att handla om de svenska häktningstiderna och kommer att modereras av Sverker Jönsson som är straffrättslektor på juridiska fakulteten i Lund. I panelen kommer det finnas representanter från såväl åklagarsidan som försvarsadvokater.

Gustaf, som läser termin sex på juristprogrammet i Lund, var delaktig under fjolårets JiA-dagar och tyckte det var så pass roligt att han sökte posten som årets JiA-general (projektledare) – vilken han också sedermera fick. Årets JiA-dagar började planeras av Gustaf redan i januari och han har sedan mars även fått hjälp av resterande medlemmar som utgör årets kommitté. De är totalt 14 stycken i ledningsgruppen och det har varit en utmaning att i egenskap av projektledare få alla att dra jämnt och åt samma håll. Vidare berättar han att det som projektledare krävs att man har en stor förmåga att organisera samtidigt som man måste vara driven och villig att lägga ner mycket tid.
– Vi har jobbat mycket med att utvärdera tidigare års mässa för att se om det fanns någonting vi kunde förbättra och utveckla inför årets mässa. Utöver det har vi jobbat hårt för att få hit spännande föredragshållare och utställare. Det är tack vare kommittén som vi under årets JiA-dagar kan erbjuda så mycket spännande aktiviteter och fler utställare än någonsin, säger han.

Vilka föreläser i år?
– Det är Anders Perméus, grundare av Avtal24, vilket är en modern juristbyrå där man via nätet eller telefon kan få juridisk
avtalshjälp. Sen har vi Advokatsamfundets ordförande, Bengt Ivarsson samt Hans Dahlgren, som är ansvarig för utrikes– och EU-frågor på Regeringskansliet.

Vilka är dina förhoppningar med årets mässa?
– Mina förhoppningar är att vi kan visa för studenterna att det finns otroliga möjligheter som juriststudent och att det finns oändliga jobbmöjligheter samt att alla inte måste gå samma väg efter examen. Det jag mest ser fram emot mest är att se resultatet av alla timmars arbete och att allt faller på plats.

JiA-dagarna avslutas med den årliga höstfesten, vilket är en sittning i AF-borgens stora sal där cirka 500 studenter och näringslivsrepresentanter tillsammans avnjuter en middag och trevlig underhållning.


Årets upplägg

JiA-dagarna hålls under 19-22 oktober.

Måndag: Under den första dagen hålls JiA-caset tillsammans med Gernandt & Danielsson på Grand hotell i Lund.

Tisdag: På tisdagen erbjuds studenter möjligheter att gå på träningsintervjuer och få sitt CV granskat. Under tisdagen hålls även lunchföredrag och sedan två stora föredrag på eftermiddagen.

Onsdag: Den tredje dagen innehåller den omsusade JiA-debatten om häktningstider och plats för debatten är AF-borgen.

Torsdag: JiA-dagarnas höjdpunkt, då JiA-mässan hålls i AF-borgen mellan 09:30 och 15:00. Under mässan erbjuds också kontaktsamtal där studenter har möjlighet att ha ett djupare samtal med olika företagsrepresentanter.

Efter mässan avslutas JiA-dagarna med en stor höstfest i AF-borgens stora sal. Läs mer här.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: