web

De fem hetaste juristskolorna i världen

Vad har Tony Blair, Hillary Clinton och Barack Obama gemensamt? De är alla utexaminerade från någon av de juristskolor som tar plats på The Scholar Juridiks topp fem-lista över världens främsta juristutbildningar. 

1Harvard Law School (HLS), vilken är belägen i Cambridge, Massachusetts i USA, rankas som världens främsta juridikskola. Den åtråvärda skolan grundandes redan år 1817 och har det största akademiska juridikbiblioteket i världen.

Nuvarande dekanus på HLS är Martha Minow, vilken haft den rollen sedan första juli år 2009 och hon är blott den andra kvinnan genom skolans nästan 200-åriga historia på den posten. Harvard Law School har producerat ett stort antal berömda personer – både politiker och företagsledare. Presidentkandidaten Mitt Romney, den taiwanesiske presidenten Ma Ying-jeou och USA:s nuvarande president, Barack Obama, är bara ett fåtal av de framgångsrika personer som har en juristexamen från Harvard Law School och 149 stycken av USA:s fedarala domare är utexaminerade från HLS.

Men, smakar det så kostar det – det akademiska året 2014-2015 beräknades kosta cirka 81 900 dollar för varje student vid Harvard Law School.

feaweb

2På andra plats hittar vi Englands juridikstolthet, Faculty of Law på Cambridge University och det anrika universitetets juridikutbildning rankas som nummer ett i världen av The Sunday Times, The Times och The Guardian. Det finns rapporter gällande att juridik har studerats och undervisats i Cambridge så långt tillbaka som på 1200-talet och juridikbiblioteket, Squire Law Library, grundandes år 1904 och är ett av Englands tre största bibliotek med sina 180 000 titlar.

Den nuvarande juristbyggnaden på University of Cambridge öppnades år 1996 och designades av den hyllade arkitekten Norman Foster, vilken även har vunnit Pritzker Architecture Prize (ofta benämnt som Nobelpriset i arkitektur).   

Likt alla andra juridikskolor på denna lista har University of Cambridge och dess juristprogram fostrat flertalet framgångsrika domare, advokater och ledare. Däribland Pakistans tidigare justitieminister Aitzaz Ahsan, den före detta indiske justitieministern, Mirza Hameedullah Beg, och Mary Arden.


3 Tredje plats och bronspeng knips av det engelska universitet University of Oxford, som ligger cirka åtta mil nordväst om London. Skolan har inte något känt datum för sitt grundande, men det finns tecken på att undervisning skett i Oxford ända sedan år 1096, vilket gör att universitetet är det äldsta i den engelskspråkiga världen och samtidigt världens näst äldsta universitet.

Dekanus på det välrenommerade Oxford Faculty of Law är Timothy Endicott och har varit det sedan oktober år 2007. Skolan är känd för sina personliga handledningar, där studenter på veckobasis undervisas av ”faculty fellows” i grupper om tre.

Även Oxford har, likt alla andra skolor på denna topp fem-lista, en gedigen lista med tidigare alumni och på den hittar vi framgångsrika personer så som Sir Humphrey Waldock, Sir Nicolas Bratza och Tony Blair – för att bara nämna några.


4 Yale University och deras Yale Law School (YLS) kvalar in på fjärde plats över världens främsta juridikskolor. Yale Law School, som ligger i New Haven, Connecticut, grundandes år 1843 och har sedan dess format världsledare så som Hillary Clinton, Gerald Ford och Bill Clinton.

Kombinationen av universitetets mindre storlek och höga prestige gör att Yale Law School är den allra svåraste juristskolan att komma in på.

Skolans bibliotek, The Lillian Goldman Law Library, är ett av världens största juridikbibliotek och innehåller över 800 000 tryckta titlar. Noterbart är även att det var i detta bibliotek som Bill Clinton och Hillary Clinton (då Rodham) träffades för allra första gången. Yale Law School har vid flertalet tillfällen rankats som landets bästa juridikskola av U.S. News and World Report, men på denna lista hamnar skolan ”bara” på fjärde plats i världen och andraplats i landet.


5New York University School of Law (icke att förväxla med New York Law School) tar den femte och sista platsen på vår lista. Universitetet i ”The Big Apple” grundandes år 1835 och ligger i Greenwich Village, Manhattan.

New York University School of Law är främst känd för att ligga i framkant när det kommer till internationell juridik och skattejuridik.

Universitetets nuvarande dekanus och före detta Barack Obama-rådgivare, Trevor Morrison, var tidigare professor vid Columbia Law School och Cornell Law School innan han valde att röra sig mot New York.

Sett till tidigare alumni är John F. Kennedy Jr, Amal Clooney och Rudy Giuliani bara några av de celebriteter som fostrats på New York-universitetet.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: