MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.
Av Joel Åhlén-Nyström

Gustav Sälgström, 34, hade alltid varit nyfiken på juridik – så att studera juristprogrammet i hemstaden Uppsala var ett ganska naturligt val. Idag jobbar han som advokat på Magnusson i Stockholm och är sedan juli i år även partner på byrån.
– Jag är en person som alltid sätter upp mål att jobba mot. När jag kom in på byrån var jag tydlig från början med att jag siktade på att bli delägare och jag fick även coachning från byråns sida genom min gruppchef, Björn Wendleby, som var tydlig med vilka krav som skulle uppfyllas för att kunna ta nästa steg inom byrån, säger Gustav.

Anledningarna till att han valde just Magnusson var dels för att byrån verkade spännande, dels för att Magnusson är ledande inom ”regulatory” – vilket rör regulatoriska frågor inom bank och finans.
– Den här nischen och branschen växer oerhört fort. Det saknas motstycke inom advokatvärlden, detta främst mot bakgrund av den takt som EU implementerar regelverk i. Vi har cirka 15 anställda som till övervägande del arbetar inom det här området, vilket ingen annan byrå har. Magnusson har en bra position på marknaden och vi växer hela tiden. Det är roligt och stimulerande, säger Gustav.

Han beskriver Magnusson som en entreprenörsdriven arbetsplats med god stämning och ”väldigt högt i tak”. Byrån satsar mycket på unga människor och hjälper dessa att snabbt komma in i organisationen och det vardagliga arbetet.
– Vi har en väldigt bra stämning här och jag tror att den sak
nar motstycke i advokatbranschen. Sen har vi ett tillåtande entreprenörstänk där bra idéer lyfts upp och implementeras, oavsett om de kommer från en junior eller senior medarbetare. Det här är rätt arbetsplats om man har ett entreprenörsdriv och vill ha möjlighet att vara med och påverka, säger han.

Varför ska man som student välja Magnusson?
– Ett gott skäl är, som jag tidigare nämnde, den goda stämningen vi har här. Sen är vi en platt organisation som satsar mycket på de yngre. Som ung jurist får du bland annat träffa klienter från dag ett, vilket gör att man fort kommer in i verksamheten.

Vid sidan av sitt arbete på Magnusson har Gustav ett stort fotbollsintresse och hjärtat klappar extra för Uppsala-laget IK Sirius FK, där han även sitter med i klubbens styrelse. Under säsongen 2008/2009 var Gustav dessutom sportchef för superettanklubben som i skrivande stund är med och fightas om en plats i Fotbollsallsvenskan. Samtidigt som han arbetade som sportchef arbetade han heltid som bolagsjurist på kapitalförvaltningsbolaget Alfred Berg.
Gustavs dåvarande vardag bestod av 08:00–17:00-jobb på kontoret i Stockholm för att sedan åka till Uppsala och direkt till träningsanläggningen, där han spenderade resterande timmar fram till midnatt. En intensiv tid med högt tempo, men Gustav berättar att det var ett väldigt stimulerande år och att det finns en del likheter mellan jobbet som sportchef och dagens roll som partner på Magnusson.
– Det är högt tempo i båda jobben och jobbet som sportchef innebar en hel del förhandlande, vilket även är ett vanligt inslag för mig idag. Trots att jag jobbade mycket var det aldrig betungande. Det var en ”24/7-känsla”, men det var otroligt stimulerande och viktigt att få skifta fokus. Mixen var perfekt, säger han.

Trivs du i det höga tempot?
– Ja, absolut. Men jag måste träna på att vara ledig, för jag är inte så bra på det. Det är viktigt att ha en balans mellan jobb och fritid, vilket vi är duktiga på inom Magnusson, men jag trivs när det är högt tempo. Om jag får välja har jag hellre för mycket än för lite att göra.

Du nämnde tidigare att du måste ha mål att jobba mot. Vad har du för mål nu?
– Det är att ta ytterligare steg i partnervärlden och bli ännu mer senior. Jag vill fortsätta utvecklas, få fler klienter, bygga omsättning och hjälpa till att utveckla byrån tillsammans med mina kollegor. Med tanke på hur bra jag trivs ser jag inte hur jag i framtiden skulle kunna lämna Magnusson, avslutar Gustav.


Gustav Sälgström
Ålder: 34
Utbildning: Jur. kand, Uppsala universitet
Yrke: Advokat/Partner, Magnusson

Vill du veta hur du kan göra karriär på Magnusson? Klicka här

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: