webfea

Kämparglöden gav honom jobbet

Johannes Färje fick avslag när han sökte om att skriva uppsatspraktik på Cederquist. Betygen räckte inte, men han gav inte upp för det. Idag är han
en av byråns stjärnor, menar HR-chefen Eva Dahl. Läs hur han lyckades.
Av Janneke Wackerberg

Johannes älskade studielivet, eller i alla fall livet, när han pluggade till jurist på Uppsala Universitet. Men efter sex terminer, när det var dags att söka extrajobb, så var betygen inte något att skryta om, som han själv uttrycker det. Johannes fick avslag när han sökte sig till Cederquist men gav inte upp för det – för nu hade han äntligen hittat vad han verkligen ville jobba med i framtiden.
– Vi hade en kurs i företagsvärv och det var en jättebra lärare som visade på vad yrket som affärsjurist innebar. Jag fångades väl framförallt för att man fick en typ av projektledarroll där man är drivande och inte bara rådger, utan att man försöker komma med lösningar och ta sig vidare. Inte som i Suits men ändå lite åt det hållet, man måste vara på tårna, vara framåt och komma med lösningar säger Johannes.

Johannes hörde av sig till Cederquist HR-chef, Eva Dahl och fick komma på möte, vilket slutade med en ny chans. Han fick vara med på en case-lösningsdag ute på ön Grinda och där gjorde han allt för att visa att han var den rätta kandidaten för byrån. Det gick bra för Johannes och idag jobbar han i transaktionsgruppen med privat M&A, alltså förvärv eller försäljning av bolag.
– Jag har varit här i typ tre år nu och jag tycker det är jättekul! Det är öppenheten för entreprenörskap som är det roliga, om jag har en idé om att något behöver utvecklas eller sättas på plats så får jag feedback på idén på en gång och får sedan sätta igång. Det är ingen som tar över eller direkt säger nej.

Vad har du varit initiativtagare till?
– Jag har föreläst om aktiebolagsrätt och bolagsrätt och jobbat mycket med den interna kunskapsspridningen, mallar, andra utbildningar osv. Just nu driver jag tre eller fyra mindre interna projekt och sedan ska jag försöka utveckla en produkt som vi kan leverera till kund.

Det låter som du är ingenjör?
– Jag tycker man ska se sig själv som något mer än bara jurist, vi levererar en tjänst och då är det viktigt att få inblick i vad kunden vill ha. De betalar mycket och då ska alla delar klaffa  – klass, kvalité och hög servicegrad.

För att få större inblick i hur man skulle kunna ge kunder den bästa servicen så var Johannes på secondment hos rådgivningsbolaget NC Advisory. Där arbetade han som internjurist direkt under bolagets chefsjurist. Det innebar en väldigt självständig roll där han hanterade sekretessavtal , upphandling av olika rådgivare, hantering av incitamentsprogram, upprättande av mallar för ”vardagsjuridiken” och infrastruktur för hantering av juridiska dokument men han fick också agera rådgivare i många andra juridiska frågor.
– Där satt jag ju på andra sidan av myntet och det har gjort att jag förstår min klient bättre nu när jag är tillbaka på Cederquist. Det är nog bland de bästa sakerna jag tackat ja till.

Var ser du dig själv om fem år?
– Klättrandes! Delägarskap är målet.


Johannes Färje
Ålder: 29
Utbildning: 2011 Jur.kand., Uppsala universitet. California State University Sacramento<
Yrke: Associate, specialistområde: M&A

Detta innebär arbetet inom M&A
En betydande del av Cederquists verksamhet är den verksamhet som bedrivs inom området Corporate/M&A, vilket är uppdelat i fyra områden:
♦Företagsförvärv
♦Börsrätt
♦Private Equity och Riskkapital, vilket innebär att man som jurist får vara med i alla faser av en transaktion, från strukturering och förberedande av bud (eller koordinering av försäljningsprocess), due diligence, upprättande samt förhandling av överlåtelse- och finansieringsavtal samt övrig dokumentation, implementering av incitamentssprogram, konkurrensanmälningar, hela vägen till fullbordandet av transaktionen.
♦Kommersiella Avtal. Exempel på ärenden är strukturering av affärer samt upprättande och förhandling av stora och komplexa avtal. Här får du detaljerad branschkunskap med utvecklas inom avtalsrätt, ofta i nära samarbete med övriga verksamhetsgrupper.

Läs mer om hur du kan göra karriär hos Cederqvist här!

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: