web

Med skatterätt som fokus

Det var intresset för skatterätt som fick både Alexander Sjöwall och Shirin Arvanius att söka sig till PwC.
Av Joel Åhlén-Nyström

Alexander Sjöwall arbetar som Associate på PwC:s skatteavdelning för företag inom den finansiella sektorn. Något som betyder att hans dagliga arbete består av att han jobbar med allt ifrån deklarationer och mindre skatterättsliga frågor till större projekt som due-diligences, vilket innebär att granska företag inför företagsöverlåtelser.
– Det tuffaste med jobbet är att hålla alla bollar i luften. Tidvis är det ganska intensivt och man måste därför kunna prioritera rätt för att hinna med deadlines och leveranser. Det bästa med jobbet är å andra sidan arbetsmiljön och mina kollegor, säger han.

Och apropå kollegor. Shirin Arvanius jobbar även hon på PwC och har gjort så i cirka sju och ett halvt år. Hennes titel är Director, men hon har även en intern tjänst som gruppchef. Arbetet som Director innebär att hon är klient– och/eller projektansvarig och framför allt ska bidra till att få klienter att välja PwC som deras skatterådgivare samt sedermera ta ansvar för de projekt som PwC jobbar med.
– Jag har ofta ett team med juniora kollegor som gör utredningarna och skriver förslag på memo eller olika rapporter som jag sedan kvalitetsgranskar innan de skickas till klient. Men många gånger är det utländska kollegor på PwC-kontor ute i världen som är involverade, så då ligger mycket fokus på att koordinera dem och ta in information, förstå den och efter det vidareförmedla informationen till klienten på ett lättillgängligt sätt, säger hon.

Hur kommer det sig att det blev just PwC för er?
A: Skatterätt var det juridikområde som jag tyckte bäst om på juristlinjen. Jag valde därför att fördjupa mig mer genom att läsa specialkurser inom just skatterätt. Under dessa fick jag min första kontakt med PwC och det var det väldigt sköna och avslappnade intrycket som jag fick där som var en av anledningarna till att jag sökte mig till PwC. Den andra anledningen var mitt intresse för den finansiella sektorn. Då jag vet att PwC är störst bland de så kallade ”Big four” inom den finansiella sektorn var det därför en självklarhet för mig att söka när PwC annonserade om tjänsten som skattekonsult inriktad mot den finansiella sektorn.

S: Även för min del var skatterätten det ämne på juristlinjen som jag gillade bäst, så det var inget snack om vad jag skulle läsa mina specialkurser inom. När jag började läsa specialkurserna inom skatt blev jag snabbt varse om att revisionsbyråerna är en stor arbetsplats för jurister med inriktning på skatt. Samtidigt fick jag höra från medarbetarna på de advokatbyråer jag jobbade extra på att om man ville jobba med skatt så är PwC det bästa stället. Det gjorde att jag valde att rikta mitt fokus mot PwC och turligt nog hittade jag samtidigt en annons om uppsatspraktik på skatteavdelningen på PwC – vilken jag också lyckades få.

Shirin beskriver PwC som en väldigt medmänsklig arbetsplats med ett stort fokus på sina medarbetare. Vidare berättar hon att det är högt i tak och att alla finns tillgängliga och gärna ställer upp vid behov – trots att alla jobbar mycket och ofta har fullspäckade scheman.
– Vi jobbar hårt och har höga mål, men försöker samtidigt ha trevligt ihop och om man vill finns det massor av aktiviteter och evenemang att vara med på utanför kontorstid, säger hon.

På PwC satsas det mycket på de nyanställda och under introduktionsveckorna får man som ny en coach som hjälper en att komma till rätta. Alexander berättar han upplevt att alla kollegor också tar sig tid att lära upp nyanställda samt är behjälpliga om man skulle ha några frågor.
– Man får också möjligheten att delta i interna utbildningar och det finns flera möjligheter att arbeta på andra avdelningar eller andra kontor utomlands, säger han.

Vad har ni för tips till studenter som är nyfikna på PwC?
S: Håll utkik efter oss på arbetsmarknadsdagar, kontaktdagar eller juristdagar på er skola och ställ frågor till dem som är där från PwC. Om du vet att du är intresserad av skatt så rekommenderar jag att läsa specialkurser i skatt då vi på de flesta skolorna försöker vara involverade och håller i en föreläsning, grupparbete eller liknande.

Även Alexander tipsar om söka upp PwC:s representanter på arbetsmarknadsdagarna.
– För en första inblick är mitt tips att hålla utkik under exempelvis Kontaktdagen eller Juristdagarna vid Uppsala respektive Stockholms universitet. PwC erbjuder även juriststudenter möjligheten att praktisera under tio veckor i samband med uppsatsskrivandet. Det är en riktigt bra möjlighet att faktiskt få uppelva hur det är att arbeta här, samtidigt som det är en väldigt bra merit om man skulle söka en anställning efter examen, säger han och tillägger.
– Man ska också tänka på att PwC jobbar brett inom juristskrået. Det är inte bara skatterätt som man kan arbeta med. Det finns även en regulatorisk avdelning där man jobbar med finansiell compliance och andra regulatoriska frågor, samt en Legal-avdelning där man arbetar brett med exempelvis civilrätt, avtalsrätt, bolagsrätt och arbetsrätt, avslutar han


Shirin Arvanius
Ålder: 34 år
Utbildning: Juristprogrammet,Stockholms Universitet
Yrke: Jurist

Alexander Sjöwall
Ålder: 24 år
Utbildning: Juristprogrammet, pol. kand. i nationalekonomi, Stockholms Universitet
Yrke: Jurist

Vill du vet mer om hur du kan göra karriär på PwC? Läs om möjligheterna här!

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: