webb

Utmaningarna driver Adam till 250 procent

Att läsa juristprogrammet på Stockholms universitet i ett 250-procentigt tempo skulle vara övermäktigt för de allra flesta. Addera sedan två till tre dagars jobb per vecka som B2B-försäljare och du har Adam Borgs vardag.
– Jag driva av att utmana mig själv, så jag har alltid tyckt att det har varit kul att testa hur mycket jag orkar med. Det kräver nog att man har ett visst lugn i sig och att man inte drabbas av panik bara för att man har två tentor och en uppsats nästa vecka, säger han.
Av Joel Åhlén-Nyström

Adam Borg, 27, är uppvuxen på Ingarö i Stockholms skärgård och gick även grundskolan där. När det sedan blev dags för gymnasiestudier föll valet på samhällsvetenskapliga linjen på Värmdö gymnasium. Efter studenten jobbade han som rörmokare i ungefär ett och ett halvt år, för att sedan inse att det inte var rätt för honom och han valde då att istället sadla om och bli säljare – vilket Adam också var i närmare tre års tid.

Nu läser han juristprogrammet på Stockholms Universitet i ett 250-procentigt tempo, vilket betyder att han under denna hösttermin läser två och en halv termin (75 högskolepoäng) och att han blir klar med juristprogrammet nu till våren efter lite drygt tre år, i stället för de ordinarie fyra och ett halvt. Som om inte det vore nog jobbar Adam ungefär två dagar i veckan med B2B-försäljning – och hamnar trots det i försäljningsmässig topp bland företagets alla heltidsanställda.
– Jag är ganska bra på att vara effektiv. När jag pluggar så pluggar jag. Jag tar nästan inga raster och jag får väldigt mycket gjort när jag är igång. Dessutom är jag nog ganska bra på att sålla bort det som inte är viktigt och istället välja ut det man ska fokusera på att lära sig för att få bra resultat på tentorna, säger han.

Vad är hemligheten?
Jag drivs av att utmana mig själv, så jag har alltid tyckt att det har varit kul att testa hur mycket jag orkar med. Så länge studieresultaten är bra ska jag försöka bli klar så fort som möjligt och samtidigt jobba så mycket som möjligt. Jag tror att det krävs disciplin och att man har en förmåga att fokusera när man väl pluggar eller jobbar för att få ut maximalt av tiden varje dag. Sen kräver det nog att man har ett visst lugn i sig. Att man inte drabbas av panik bara för att man har två tentor och en uppsats nästa vecka. Det är också viktigt att man gör saker som man tycker är kul och mår bra av när man väl är ledig.

Hur är du som student?
Jag är väldigt ambitiös och vill få bra studieresultat. Det som motiverar mig mest är att få bra valmöjligheter sen när jag ska söka jobb och att inte dåliga betyg ska hindra en från att få det jobb man vill ha. Vidare har jag höga krav på mig själv och vill alltid vara bra på det jag håller på med, oavsett vad det är. Det som har motiverat mig att läsa i snabbare takt än ordinarie är nog längtan av att få börja som jurist. Jag är mer praktiskt lagd än teoretiskt och föredrar att jobba framför att studera.

Var är du om fem år?
Då är jag troligtvis advokat på någon av Stockholms advokatbyråer. Antingen som försvarsadvokat eller affärsjurist. Försvarsadvokat för att det verkar vara spännande och för att de fyller en viktig funktion i rättssystemet. När man berättar för folk att man vill bli försvarsadvokat får man nästan alltid samma fråga; ”Hur skulle du kunna försvara någon som gjort det här och det här?”. Men det är inte själva handlingen man försvarar utan det är mer att man är med och ser till att det blir en rättvis och riktig prövning. Jag trivs också att vara i kontakt med människor och jag lockas av den humana sidan med yrkesrollen. Å andra sidan är jag också intresserad av kommersiell juridik och skulle absolut kunna tänka mig en karriär som affärsjurist.

Drömjobbet?
Det är nog att jobba heltid som advokat och vid sidan om göra film, vilket är ett stort personligt intresse. Typ som att vara Jens Lapidus, fast lite värre.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: