PUGZ_Hero

5 Podcaster du inte bör missa

Ungefär 450 000 svenskar lyssnar på podcast – varje dag. The Scholar Juridik tipsar dig om fem podcasts som berör allt från intressanta rättsfall till ouppklarade mord.

1. Rättegångspodden
I Rättegångspodden fördjupar sig Nils Bergman i uppmärksammade brottsmål och sammanställer ljudupptagningarna från rättegångarna till ett dokumentärliknande upplägg. Podcasten, som är en av Sveriges populäraste, tar bland annat upp intressanta fall så som kidnappningen i Uppsala, mordbrännaren Dr. Brasa och Cefour-härvan, vilken exempelvis berör ekonomisk brottslighet, aktiesvindleri och insiderbrott.

2. #Fallet
I Aftonbladets tio avsnitt långa podcast ”#Fallet” tar rättsreportern Anders Johansson upp det 29 år gamla mordfallet där den då 15-årige Samir Sabri dömdes till sluten ungdomsvård för att ha mördat sin styvmamma med flera knivhugg i bröstet. Ett år senare drog Samir tillbaka sitt erkännande och hävdade att pappan var den verklige gärningsmannen och att han tog på sig skulden för att pappan inte skulle hamna i fängelse. Rättsreportern och programledaren, Anders Johansson, har jobbat på Aftonbladet i närmare 20 år och rapporterat om hundratals mord – men inget liknar det här. Vad var det egentligen som hände morgonen den 21 maj 1986?

3. I brottets spår
I Mittmedias podcast, ”I brottets spår”, undersöker journalisten Anna Wikner det olösta dubbelmordet på paret Tor Öberg och Gerd Wiklund i Brattås. Händelsen, som i media kom att benämnas som ”Brattåsmorden”, skedde i början på sommaren år 2005 och den 2 juni hittades paret mördade i en ladugård. Tio år senare är dubbelmordet fortfarande olöst och mördaren går fri – trots att det finns både teknisk bevisning och vittnesuppgifter. Hör familj, tidigare utredare och nuvarande spaningsledare samt förundersökningsledare säga sitt. Kommer morden någonsin att lösas?

4. Spår
Anton Berg och Martin Johnsons berättar i sin podcast ”Spår” om ett av Sveriges mest omtvistade fall – mordet i Kalamark. Två bröder, vilka bodde ensligt, överfölls en aprilkväll 2004. Den äldre brodern slogs brutalt ihjäl medan den yngre överlevde. Polisen hade problem med interna stridigheter, men till slut ansåg man sig hittat gärningsmannen, Kaj Linna, som dömdes mot sitt nekande i tings– och hovrätt. Teknisk bevisning saknades helt och fynd gjorda på brottsplatsen pekade åt andra håll, samtidigt som den överlevande brodern pekade ut en helt annan person. Är Kaj Linna oskyldigt dömd till livstids fängelse?

5. Fallen jag aldrig glömmer – med Hasse Aro
Hasse Aro, som tidigare ledde TV 3:s ”Efterlyst”, har under sin journalistiska karriär granskat och uppmärksammat tusentals kriminalfall. Han har mött förövare, utredare, vittnen och framför allt – de som direkt eller indirekt utsatts för brotten. I podden ”Fallen jag aldrig glömmer” går Aro igenom historierna som etsat sig fast hos honom och man får som lyssnare möta personer som varit centrala i dessa omskakande händelser – exempelvis styckmordet på Marita Pentinmäki, fallet Melissa och Sveriges första kvinnliga styckmördare.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: