DLA-Web

”Variationen och kontrasterna gör jobbet extra roligt”

Från Umeå universitet direkt till advokatfirma DLA Nordic i -Stockholm. Caroline Latvaniemi började på byrån som trainee. I dag står hon med det ena benet i bank- och finansgruppen och det andra i teknologi, media och immaterialrättsgruppen.
Av Joel Åhlén-Nyström

Caroline Latvaniemi sökte sig till DLA Nordic -direkt efter hon studerat färdigt på juristprogrammet vid Umeå universitet. Att det blev just den arbetsplatsen var, förutom målet att arbeta som affärsjurist, byråns internationella inriktning som hon hört om från en kursare som uppmanade henne att söka sig dit.
– Jag ville till en större byrå där jag skulle få möjlighet att arbeta internationellt, men som samtidigt har en svensk företagskultur.  Från vänner fick jag höra att DLA Nordic hade båda delarna, och bra stämning uppe på det, säger Caroline.

Hon började som trainee inom tekno-logi, media och immaterialrättsgruppen. Tanken var att programmet skulle vara i nio månader men under tiden blev hon erbjuden en ny tjänst som biträdande jurist för att arbeta med regulatoriska frågor, s.k. compliance, i DLA Nordics bank- och finansgrupp. Compliance inom den finansiella sektorn är ett rättsområde under framväxt och berör de regelverk som gäller för banker, värdepappersbolag och andra bolag som står under tillsyn av Finansinspektionen. Ett helt nytt område för Caroline – och en riktig utmaning.
– Det var inte självklart att tacka ja till erbjudandet med detsamma. Det var ju trots allt något jag inte hade tidigare erfarenhet av. Jag landade i att det var en utvecklingsmöjlighet som var för stor att tacka nej till. Det fick bära eller brista, säger Caroline och skrattar.
– Nu, ett år senare, är jag väldigt glad att jag vågade. Jag har lärt mig otroligt mycket och det är spännande att arbeta inom ett område där det händer mycket just nu.

Utöver sitt arbete inom bank och finans arbetar hon med kommer-siella avtal och frågor som är relaterade till media och filmproduktion.
– Det är två rättsområden som är väldigt olika varandra vilket gör att ingen dag är den andra lik.  Variationen och kontrasterna gör jobbet extra roligt. Jag får på så sätt också jobba nära många olika kollegor, bitisar som delägare, vilket ger ett bredare utbyte, säger hon.

Vilken är den största utmaningen med ditt jobb?
– I det dagliga arbetet är ingen fråga den andra lik och även om jag gjort någonting liknande tidigare så är förutsättningar oftast nya. Det handlar om problemlösningen men allt eftersom blir man tryggare i vetskapen om att man löser det efter hand. En av de största utmaningarna har varit att tillämpa juridiken på ett mer kommersiellt sätt än vad man lärde sig i skolan och att växa in i konsultrollen. Man måste utveckla kompetenser utöver de juridiska, vilket också är kul.

Caroline har nu varit på byrån i ett och ett halvt år och passerat den brantaste delen i inlärningskurvan. Till hjälp har hon haft DLA Nordics individuella utbildningsprogram där man tillsammans med en mentor lägger upp en plan för det kommande året och på så vis själv kan hon själv påverka sin utveckling.
– Man utvecklas i olika takt inom olika områden. Att man får möjlighet att skräddarsy sin fortbildning efter individuella behov är därför väldigt bra, säger hon.

Hur ser du på framtiden?
– Min förhoppning är fortsätta utvecklas inom de områden som jag jobbar med idag. Sen får vi se, allt kan hända!


Caroline LatvAniemi
Ålder: 27
Utbildning: Juristexamen vid Umeå universitet
Yrke: Biträdande jurist

Vill du veta mer om hur du kan göra karriär på DLA Nordic? Klicka här!

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: