webstyrelsen

Kontaktdagen – Juristens inspirationskälla!

Den 10 november anordnas Uppsalajuristernas arbetsmarknadsmässa, Kontaktdagen. I närmare tio månaders tid har projektledare, Mary Ohrling, tillsammans med övrig styrelse planerat mässan som i år fått ett rejält ansiktslyft och har fler utställare än någonsin.
– Det ska bli otroligt kul att förverkliga det man har jobbat för så länge, säger hon.
Av Joel Åhlén-Nyström

Mary Ohrling föddes i Göteborg men spenderade en stor del av sin uppväxt utomlands. Hennes familj flyttade till Shanghai när hon var 13 år gammal och efter att hon var klar med sina studier i Kina studerade hon ett år i Sydney. Väl där insåg hon att det var dags för henne att flytta tillbaka till Sverige.
– Ibland kan jag sakna att vara på resande fot. Det var en sådan stor del av mitt liv att vara utomlands och min äldsta vän brukar referera till mig som ett ”internationellt uppvuxet barn”, säger hon.

Idag studerar hon termin sju på juristprogrammet i Uppsala och jobbar även extra på Karnov Group. Och som om inte det vore nog är hon även projektledare för Kontaktdagen, vilket är Uppsalajuristernas arbetsmarknadsmässa med tillhörande evenemang.

Hur blev du projektledare?
– Kontaktdagen AB är ett aktiebolag som ägs av studentföreningarna Juridiska föreningen i Uppsala och European Law Student Association (ELSA). Processen var som ett vanligt anställningsförfarande. Jag skickade en ansökan och fick gå på intervju.

Planeringen för ett evenemang av denna storlek tar sin tid, och Mary har – tillsammans med ledningsgruppen – spenderat närmare tio månader på att planera den här dagen. Det kan låta som mycket, men hon berättar att det är många involverade och att det kräver sin tid.

Vad krävs för att vara projektledare för ett sådant här event?
– Stresstålighet, organisationsförmåga och att kunna ta snabba beslut. Jag har en fantastisk styrelse med ledamöter som har koll på sina respektive ansvarsområden, så min uppgift är att få ihop helheten.

Det är ett stort ansvar, vilka är de största utmaningarna?
– Det är många bollar i luften och mycket att hålla koll på
samtidigt. Sedan är det självklart alltid sista minuten-saker som kan hända och som måste lösas direkt. Den största utmaningen är nog att faktiskt se allt i sitt perspektiv. Om något inte skulle fungera på det sätt man hade tänkt sig kan man alltid hitta en lösning, som då ofta till och med kan vara bättre.

Själva mässan går av stapeln i Uppsala Konsert & Kongress mellan 10:00 och 15:00 den 10 november. Men innan mässan har Mary Ohrling och styrelsen ordnat ”Pre-Day”,
en dag med föreläsningar vilka hålls den 9 november.
– Våra sponsorer Lindahl och Gernandt & Danielsson anordnar också varsitt event i anslutning till mässan. Gernarndt & Danielsson kommer att hålla en casedag med lunch och middag den 2 november medan Lindahl kommer att anordna en middag och kontaktkväll den 19 november, berättar Mary.

Vad är annorlunda i år jämfört med tidigare år?
– Konceptet är ungefär detsamma som tidigare, men Kontaktdagen har fått ett rejält ansiktslyft. Vi har valt en annan utställningssal som vi hoppas ska vara bra och vi har en helt ny grafisk profil och hemsida.

Varför ska man, enligt dig, gå på Kontaktdagen?
– Min förhoppning är att studenterna går dit, blir inspirerade och lämnar mässan fylld av motivation. Att de känner att den här ganska torra och långa utbildningen kan leda till en framtid på en arbetsplats man trivs med. För det är ändå slutmålet med alla utbildningar.

När The Scholar Juridik når Mary Ohrling är förberedelserna med att boka föreläsare i full gång.
– Allt är inte spikat än. Men vi har än så länge bokat Fredrik Wersäll som kommer prata om domar- och åklagaryrket medan Domstolsverket kommer att tala om notarietjänstgöring. Vidare har vi även bokat in generalsekreteraren i Sveriges advokatsamfund, Anne Ramberg.

Vad kan man förvänta sig om man går på Kontaktdagen?
– Jag tror att man skapar sina egna förväntningar i sådan här fall. Man kan bara gå dit och få en känsla för vad man vill inför framtiden, eller så kan man välja att prata med utställarna och då självklart få en tydligare bild av arbetsmarknaden.

Vad ser du mest fram emot?
– Banketten! Nej, men skämt åsido, hela dagen. Att se det man har jobbat för så länge förverkligas ska bli otroligt kul och lärorikt

Läs mer om den stora dagen här!

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: