LindahlWeb

Med immaterialrätt som spelplan

Ludvig Holm är Senior Associate på Lindahl i Stockholm och jobbar till vardags med immaterialrätt. Men det senaste året har han, via ett secondment, arbetat som bolagsjurist på Electronic Arts och deras DICE-studio i Stockholm. Ett drömjobb för tv-spelsintresserade Ludvig.
– Det har varit väldigt roligt att ha fått vara med och bidra till utvecklingen av några av de bästa tv-spelen som finns. Det låter kanske lite töntigt, men jag blev sjukt glad när jag såg mitt namn i creditlistan på Battlefield Hardline, säger han.
Av Joel Åhlén-Nyström

Ludvig Holm är född och uppvuxen på Södermalm i Stockholm. Efter gymnasiet valde han att studera juristlinjen på Stockholms universitet och som om inte det vore nog läste Ludvig även Master of European Intellectual Property Law – även det på Stockholms universitet. Efter att han läst sin master ville han jobba med immaterialrätt, vilket han även gjorde under tiden han satt ting. Att valet föll på Lindahl var naturligt.
– Jag var mest sugen på att arbeta på en stor byrå och ville så klart jobba med de bästa immaterialrättsjuristerna. Då var Lindahl ett självklart val och jag hade tur som fick jobbet jag sökte, säger han.

Idag är hans arbetstitel Senior Associate och hans vardagliga arbete rör sig om allt möjligt inom immaterialrätt, marknadsrätt och life science. Det handlar bland annat om rättsprocesser, avtalsarbete, strategisk planering av rättighetsportföljer och mycket mer.
– Jag har utvecklats enormt mycket sedan jag började på Lindahl. Jag fick väldigt tidigt mycket eget ansvar, samtidigt som delägarna i min grupp alltid ställde upp om jag hade några frågor. Så det har aldrig känts som att det gått för fort, säger Ludvig.

Ni har flera kontor runt om i Sverige, hur stort utbyte har ni mellan dessa?
– Våra kompetensgrupper inom byrån har gemensamma möten över kontorsgränserna för kompetensutveckling och vi har även flera gemensamma aktiviteter där vi träffas regelbundet. Ser man till det arbetsmässiga beror det lite på vilka ärenden man arbetar med. Eftersom vi är väldigt specialiserade på immaterialrätt i min arbetsgrupp så blir det inte så ofta att vi skickar ärenden till andra inom byrån, utan snarare vi som får ärenden skickade till oss.

Ludvig berättar att de är ett bra och roligt gäng på Lindahl, som dessutom är engagerade och väldigt duktiga jurister. Han poängterar också vikten av rätt inställning samt personlighet, och menar att man kommer längre om man har en glad, trevlig och avslappnad attityd – och samtidigt är en lagspelare som ställer upp för sina kollegor.
– Jag har alltid känt att jag kan säga vad jag tycker och prata med alla på arbetsplatsen utan att det känns konstigt. Jag har alltid känt mig väldigt välkommen på Lindahl och har nästan sett på byrån som ett andra hem, berättar han.

Vad är det bästa med ditt jobb på Lindahl?
– Det är mycket som är väldigt bra! Jag älskar att lära mig nya saker och att sätta mig in i nya frågor. Som jurist på advokatbyrå träffar jag många klienter från olika branscher och varje klient och bransch är unik på sitt sätt.
I exempelvis en patentprocess får man tillfälle att nörda ner sig ordentligt i tekniken bakom patentet i fråga, samtidigt som det för skadeståndsdelen av processen kan vara nödvändigt att titta mer på hur marknaden för produkten fungerar. Det är ett väldigt allmänbildande och roligt jobb.

Och den största utmaningen?
– Det är väl att få ihop det så kallade livspusslet. Jag älskar att jobba, så det är lätt att jag slukas upp helt av jobbet och försakar andra delar av livet. Jag tror det är viktigt att behålla en positivt inställning till jobbet och livet i allmänhet om man ska orka jobba så mycket som man får göra från tid till annan på en advokatbyrå. Börjar man sura och se negativt på en hög arbetsbelastning så tror jag att man blir utbränd.

Ludvig har sedan en tid tillbaka varit på ett secondment, vilket innebär att han varit tjänstledig från Lindahl i drygt ett år för att arbeta som bolagsjurist på Electronic Arts, i DICE-studion i Stockholm.
– Jag har alltid älskat tv-spel och särskilt Battlefield-spelen, vilka görs av just DICE. Så när ett föräldravikariat dök upp blev jag väldigt sugen och det funkade alldeles utmärkt från Lindahls sida, säger han.

Han menar att det är väldigt nyttigt att prova på att arbeta som bolagsjurist. Det är på många sätt annorlunda från byrålivet och ger honom en förståelse hur bolagsjuristernas vardag är, vilka han ofta i vanliga fall har som kontaktpersoner hos sina klienter. En förståelse som enligt Ludvig gör honom till en bättre konsult.
– Sedan var det väldigt roligt att ha fått vara med och bidra till utvecklingen av några av de bästa spelen som finns. Jag ser väldigt mycket fram emot att spela de färdiga spelen och att se mitt namn i creditlistan. Det låter kanske lite töntigt, men jag blev sjukt glad när jag såg mitt namn i slutet av Battlefield Hardline.

Hur skiljer sig Electronic Arts och DICE från Lindahl?
– Electronic Arts och DICE utvecklar ju data- och tv-spel, så de flesta som jobbar där är passionerade tv-spelare och i stor utsträckning nördar i allmänhet. Och då på ett positivt sätt, för jag är också en nörd. Även om jag uppfattar Lindahl som en avslappnad advokatbyrå så är vissa skillnader enorma. På DICE är kontoret fullt av leksaker, särskilt nu när vi utvecklar Star Wars Battlefront, så det är Star Wars-prylar överallt. För att göra världens bästa spel måsta man speltesta om och om igen för att hitta buggar och kunna förbättra spelupplevelsen. Så, folk sitter i princip varje dag och testar spelen vi utvecklar. Det är en ganska lyxig känsla när jag på arbetstid sätter mig och spelar ett spel som inte ens har släppts och det samtidigt uppskattas av min arbetsgivare, säger han.

Vidare berättar Ludvig att det även rör sig om en skillnad i hur han arbetar på Electronic Arts/DICE kontra Lindahl. På det förstnämnda arbetar han närmare själva verksamheten och har direktkontakt med spelutvecklarna, vilket gör att han får en bättre förståelse för produkten och för företagets affär. Electronic Arts har även en policy av att tänka ”Player First”, något som innebär att de alltid tänker på spelarna och sätter deras upplevelse i första rummet.
– Det innebär ibland att det som annars kanske vore självklart, ur ett rent juridiskt perspektiv, inte är rätt väg för oss. Även om man alltid försöker sätta sig in i effekterna av sin rådgivning så är det klart lättare när man är en del av verksamheten och vet hur alla, inte bara kontaktpersonen hos klienten, tänker, säger han.

Hur ser du på framtiden?
– Min plan är att bli delägare, helst på Lindahl. Sen är det alltid svårt att veta vad som händer, för att bli delägare räcker det oftast inte med att vara en duktig jurist. Man måste också ha förmåga att få in nya klienter och passa in i byråns struktur och plan. Jag tror starkt på Lindahls framtidsplan och tänker fortsätta arbeta hårt för att vara en del av den


Ludvig Holm
Ålder: 32
Utbildning: Juristlinjen, Stockholms universitet
Yrke: Biträdande jurist

Lindahl
Verksamhetsområde: Affärsjuridik
Grundat: 1918/1990
Kontor: 6 st (Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö, Helsingborg och Örebro)
Anställda: ca 400 anställda varav två tredjedelar jurister
Omsättning 2014: 632 miljoner Vann 2014 ”Stora klientpriset”
Instagram: lindahlkarriar
Facebook: Lindahl Karriär
www.lindahl.se/ledigatjanster

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: