webNU

Diplomatprogrammet 2016-2017

Var med och bygg Sveriges framtida förhållande till omvärlden – sök till Diplomatprogrammet 2016-2017.

Din arbetsdag. Sveriges morgondag.
Diplomatprogrammet är ett program som ska förbereda blivande svenska diplomater för tjänst i utrikesförvaltningen, d.v.s. på Utrikesdepartementet i Stockholm liksom vid Sveriges utlandsmyndigheter. I första hand söker man relativt nyutexaminerade akademiker med goda språkkunskaper och gärna med ett par års internationellt inriktad erfarenhet i form av studier, praktik eller arbete. Under det år man deltar i diplomatprogrammet varvas tjänstgöring på en enhet med utbildningspass om totalt ca tolv veckor och man förväntas vara i tjänst under hela det året man går utbildningen. När man antas till diplomatprogrammet deltar man i utbildningsdelen under något av sina tre första år på departementet. I arbetet som diplomat ingår att tjänstgöra växelvis i olika delar av världen där Sverige är representerat, inklusive på särskilt krävande orter.

I arbetet ingår till exempel att:
Bistå svenska medborgare utomlands. Stödja andra svenska myndigheter och intressenter i utlandet
•   Främja Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska intressen
•   Analysera globala skeenden och utvecklingen i skilda länder och regioner
•   Bidra till styrningen av det svenska multilaterala och bilaterala biståndet
•   Främja Sveriges handel och näringsliv internationellt liksom utländska investeringar i Sverige
•   Främja kunskap om Sverige och verka för en positiv Sverigebild i utlandet

Din bakgrund och kompetens
För att vara behörig att söka till diplomatprogrammet krävs att du är svensk medborgare, har en avslutad akademisk grundexamen motsvarande minst en fil. kand., har mycket goda kunskaper i engelska och goda kunskaper i minst ytterligare ett språk – företrädesvis ryska, mandarin, arabiska, franska, tyska eller spanska. För att påbörja utbildningen ska du ha B-körkort samt mycket goda allmänna kunskaper om det svenska samhället.

Dina egenskaper
Du har ett brett och levande intresse för omvärlden liksom för frågor som rör bredden av Sveriges utrikespolitik. Du har god analytisk förmåga och kan formulera dig väl i tal och skrift. Du stimuleras av att verka i många olika roller och trivs med snabba förändringar. Här fästs stor vikt vid dina personliga egenskaper och din förmåga att samverka med andra.

Övrigt
Tidsbegränsad anställning. 15-20 personer kommer att antas till diplomatprogrammet. För information om rekryteringsporocessen, se sidan Diplomatprogrammet på regeringen.se. Samtliga antagna har skyldighet att tjänstgöra i utrikesrepresentationen. Normalt sker den första utlandsposteringen något av de första tre åren vid departementet, oftast på förhållandevis krävande posteringar i länder utanför Europa. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du behöver vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund.

Ansökan
I ditt CV gör du en ärlig självskattning av dina språkkunskaper enligt EU:s skala. Du måste använda angivna mallar och språket ska vara svenska.
Ansök senast den 8 november 2015. För att ansöka – Klicka här

Vill du veta mer?
Kontakta personalplanerare Sophie Tzelidis, tel: 08-405 57 11 eller personalplanerare Alireza Javaheri, tel: 08-405 54 56. Fackliga representanter, UPF (Saco), UD-UPF@gov.se, respektive ST-UF (TCO), ud.st-ud@gov.se nås via Regeringskansliets växel, tel: 08-405 10 00.


Regeringskansliets uppdrag är att biträda regeringen i arbetet att styra Sverige och förverkliga sin politik. Här arbetar 4 600 personer, varav 600 utomlands. Utrikesdepartementet, som är ett av tio departement, ansvarar för utrikes- och säkerhetspolitik, global utveckling och bistånd, handelspolitik, hjälp till svenskar i utlandet, folkrätt och mänskliga rättigheter, exportkontroll av krigsmateriel, internationella samarbeten med länder och regioner samt handels-, investerings- och Sverigefrämjande.

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: