webfea

Livet som affärsjurist – en lärorik och omväxlande vardag

En byrå på frammarsch med intressanta klienter och spännande uppdrag. Så beskriver Mattias Jönsson, Senior associate, sin arbetsplats Roschier. Han började arbeta i byråns transaktionsgrupp 2011 och har varit kvar där sedan dess.
– I det här yrket är ingen dag den andra lik och det är den variationen som gör att jag trivs så bra, säger han.
Av Joel Åhlén-Nyström

Mattias Jönssons väg till Senior associate på Roschier började med ett traineeprogram kombinerat med juridikstudier på Stockholms universitet. Han berättar att det var en hel del byråer som erbjöd traineeprogram, men att Roschier stack ut ur mängden som en spännande byrå med höga ambitioner. Byrån presenterade sig på ett modernt sätt och visade att man gav sina medarbetare möjlighet att utvecklas samtidigt som de hade möjligheten att vara med och utveckla verksamheten.
– Redan från början fick jag möjligheten att växa med organisationen. Det var inspirerande och Roschier visade snabbt att det är en byrå på uppgång med bra folk och bra klienter.

Mattias började arbeta i Roschiers transaktionsgrupp 2011 och har varit kvar där sedan dess, med ett undantag för ett års utbyte till den New York-baserade advokatbyrån Kirkland & Ellis. Efter USA-äventyret är Mattias tillbaka på Roschier och jobbar numera som Senior associate. Att han fortfarande är kvar inom samma område är tack vare den stora variation som jobbet med företagsförvärv och företagsförsäljningar innebär.
– Ena dagen kan vi exempelvis fusionera biokedjor medan vi andra dagen hjälper till vid ett köp av en rullstolstillverkare. Det är väldigt utvecklande att jobba som jurist inom transaktioner då man jobbar med så många olika typer av företag. Det är inspirerande att få en inblick i olika företag och branscher. Jag uppskattar variationen inom det här yrket, säger han.

Mattias säger att han har utvecklats mycket sedan
han för första gången klev in genom Roschiers dörrar.
– När man kommer direkt från juristutbildningen har man vissa juridiska verktyg och ett juridiskt tänk men inte så mycket praktisk erfarenhet. Den här branschen är väldigt erfarenhetsberoende och man lär sig extremt mycket genom att jobba med erfarna kollegor.

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Först och främst trivs jag väldigt bra med mina kollegor. Roschier är fyllt av unga, drivna och väldigt duktiga människor. Utöver det jobbar vi med stora och inspirerande uppdrag som får en att utvecklas och hela tiden lära sig nya saker. Byrån har vuxit mycket de senaste åren, men trots det känner alla varandra och vi umgås mycket även vid sidan om jobbet. Det känns också som att det finns en gemensam övertygelse om vart vi är på väg. Alla vill driva den här byrån framåt och tillsammans göra den bättre.

Varför ska man som student välja Roschier?
– För att det är en byrå på stark frammarsch med intressanta klienter och uppdrag. Vi har erfarna och duktiga delägare som vägleder och hjälper de yngre. Vidare satsas det mycket på de yngre juristerna och det ges möjlighet att bli involverad i projekten från dag ett. Utöver det erbjuder byrån löpande olika utbildningar, från juridik till presentationsteknik och ledarskap.


Mattias Jönsson
Ålder: 31
Yrke: Senior associate i transaktionsgruppen
Utbildning: Juristexamen, Stockholms universitet

Läs mer om karriärsmöjligheterna på Roschier här!

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: