web1

Sommartraineeprogram i USA för svenska juriststudenter

Varje år finns det möjlighet att söka tjänsten som sommartrainee hos den affärsjuridiska advokatbyrån Kilpatrick Townsend som har ett flertal kontor i USA. Vid tjänstens tillträde har du läst minst sex terminer på juristprogrammet.

Sommartraineeperioden omfattar två månader varav 3 veckor tillbringas på kontoret i Atlanta och resterande del på Stockholmskontoret. Tjänsten ger dig därmed en första inblick i den affärsjuridiska verksamheten i såväl Sverige som USA. I Atlanta får du även delta i många sociala aktiviteter såsom konserter, sportevenemang, mottagningar, utflykter och välgörenhetsprojekt. Emilia Strömberg var Kilpatrick Townsends sommartrainee 2014, och idag är hon också anställd på advokatbyrån – men tjänstledig för ett års studier på Emory University i Atlanta.

Hur var din tid som sommartrainee hos Kilpatrick Townsend?
– Att vara sommartrainee på Kilpatrick Townsend är nog den bästa erfarenhet inom juridiken jag har haft hittills. Det ger en god inblick i hur det är att arbeta som jurist, främst på en affärsjuridisk byrå såklart, men även i övrigt. Det är en bra chans att få prata med andra jurister och få lära sig mer om hur varie­rande en juridisk karriär kan se ut och hur många olika vägar det finns att gå.

Hur var resan till USA?
– Resan till USA var fantastisk. Alla jag har mött på Atlantakontoret är väldigt omtänksamma och vänliga och fick mig att känna mig varmt välkommen. Vi var en grupp om åtta personer som var sommartraineer samtidigt i Atlanta vilket var roligt och bidrog till att jag hade många att umgås med även på fritiden. Jag hade arbetsuppgifter att göra i princip hela tiden och jag lärde mig väldigt mycket rent språkligt. Man lär sig även mer om det amerikanska rättssystemet som skiljer sig mycket från vårt. Det är många sociala aktiviteter, både sådana som är obligatoriska och under arbetstid, men även frivilliga. Vi var på konserter, baseboll, på möte med en f.d. president, olika invigningar och mycket annat. Mina sommar­traineekollegor planerade även flera aktiviteter på vår fritid för att visa mig så mycket av Atlanta som möjligt, vilket jag uppskattade mycket. Bland annat hoppade vi fallskärm, åkte forsränning och hade många middagar tillsammans.

Vad tar du med dig från din tid hos Kilpatrick Townsend?
– Dels tar jag givetvis med mig alla de juridiska kunskaper jag har fått och även utvecklingen av det engelska språket under tiden i Atlanta. Men främst tar jag med mig den fantastiska atmosfären som råder på kontoret i Stockholm. Den har gett mig en helt ny bild av vad det kan innebära att arbeta på en affärsjuridisk byrå. Många studenter har nog en bild av hur ett sådant arbete ser ut, det hade även jag. På Kilpatrick Townsend är stämningen avslappnad, det är högt i tak och man känner sig väldigt välkom­men på ett familjärt sätt. Jag är positivt överraskad över att det verkar finnas affärsjuridiska arbetsplatser där man kan trivas på jobbet och samtidigt ha möj­lighet och tid till ett privatliv och familj.

Övriga kommentarer?
– Jag önskar att det fanns möjlighet för fler stu­denter att få vara med om ett sådant äventyr som jag har haft turen att uppleva. Kombinationen av att få så mycket ny juridisk kunskap och samtidigt få chansen att besöka ett kontor utomlands där man får möjlighet att utveckla sin juridiska engelska är förmodligen svårslagen.


Kilpatrick Townsend är en amerikansk affärsjuridisk advokatbyrå med internationell verksamhet. Byrån har totalt 17 kontor, varav 14 i USA och övriga i Shanghai, Stockholm och Tokyo.

Fram till den 21 januari 2016 kan du söka till deras sommartraineeprogram i USA här

Karriärsida

LinkedIn

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: