Therses-Hamsten

På secondment i Miami

Cederquist-juristen Thérèse Hamsten jobbar i vanliga fall som associate och advokat i byråns M&A-grupp, men är sedan en månad tillbaka på ett secondment hos Miami-byrån Alvarez Arrieta & Diaz-Silveira.
– Omställningen var faktiskt inte värre än att ställa om sig till rätt tidszon och 32 grader hetta, för själva arbetssättet är likadant här, säger hon.

Thérèse Hamsten är uppvuxen i Bromma, strax utanför Stockholm och hon bestämde sig redan i tidig ålder för att bli jurist. Hennes plan efter gymnasiet var att åka ut och resa i ett halvår och därefter ta tag i juriststudierna. För att få ihop pengar till reskassan började hon att arbeta i en klädaffär, men insåg dessvärre ganska snart att butiksjobbet inte var någonting för henne och började istället att studera på juristlinjen vid Stockholms universitet redan på vårterminen efter gymnasiet.

Hur var du som student?
– Som student var jag nog inte så engagerad i själva studentlivet, men desto mer engagerad i studierna. Jag hade en utlandstermin i Birmingham i Storbritannien som var oerhört givande. Vid sidan av mina studier arbetade jag extra på en advokatbyrå där jag för första gången fick upp ögonen för M&A.

När hon var färdig med juriststudierna började hon att arbeta på White & Case i deras M&A-grupp och var kvar där i ungefär tre år innan nya utmaningar hos Cederquist väntade.

Hur kommer det sig att du valde just Cederquist?
– Efter att ha arbetat i över tre år på en amerikansk byrå där besluten togs högt upp i kedjan ville jag se hur det var att arbeta på en helsvensk byrå utan att behöva ge vika för de stora internationella klientuppdragen. Cederquist var den enda byrån som kunde erbjuda ett modernt arbetsklimat med stora internationella klienter.

Vad har du för titel och arbetsuppgifter på Cederquist?
– Jag arbetar som associate och advokat i Cederquists M&A-grupp. Jag är specialiserad på företagsförvärv och assisterar både svenska och internationella industriella företag och riskkapitalfonder i en rad olika transaktioner avseende förvärv, avyttringar och investeringar.

Théresè berättar att det bästa med hennes jobb på Cederquist är de spännande klientuppdragen och kollegorna, medan den största utmaningen är att få ihop livspusslet med familjen, vänner och arbetet.
– Oftast vill man vara på fem platser samtidigt, säger hon och tillägger:
– Men jag har utvecklats mycket under tiden på byrån. Cederquist är en fantastisk skola. Att få arbeta med de bästa juristerna i branschen gör att man får tillgång till massa kunskap bara genom att bolla med kollegan i rummet bredvid.

Vad har du för tips till studenter som är nyfikna att jobba inom affärsjuridik?
– Försök att få en praktikplats eller ett extrajobb samtidigt som du studerar så att du redan då får en inblick i branschen och kan börja få en känsla av vad du vill arbeta med.

För tillfället är Thérèse på ett secondment på den Miami-baserade advokatbyrån Alvarez Arrieta & Diaz-Silveira och har varit där i ungefär en månad av totalt nio. En byrå som skiljer sig en aning från Cederquist.
– Både storleksmässigt och arbetsmässigt är Alvarez Arrieta & Diaz-Silveira en mindre advokatbyrå än Cederquist. Alvarez Arrieta & Diaz-Silveira är en boutique-byrå som är inriktad på M&A, bank och finans, fastighet, immigration, private wealth (skatterådgivning) och venture capital, säger hon.

Vad har du för arbetsuppgifter på Alvarez Arrieta & Diaz-Silveira?
– Än så länge har jag mest arbetat med M&A- och fastighetsärenden. Även om jag har en svensk juristexamen så har alla de internationella ärenden som jag arbetat med på White & Case och Cederquist givit mig kött på benen att även kunna arbeta här. Dessutom har Alvarez Arrieta & Diaz-Silveira även en hel del nordiska klienter så det har även blivit en del arbete på svenska.

Vad hoppas du att få med dig, erfarenhets- och arbetsmässigt, från din vistelse i Miami?
– Givetvis hoppas jag på att få arbeta med olika typer av transaktioner, lära mig mer av det amerikanska sättet att skriva avtal och förhandlingstaktik.

Vad hittar du på i USA när du inte jobbar?
– Jag har ju fördelen av att vara i ett varmt och soligt Miami. Så på fritiden blir det sol, bad och träning som gäller. Sen är det ju nästintill obligatoriskt att man måste följa amerikansk fotboll, baseboll och basket – så det blir en del sportevent också.


Fem snabba med Therese:
Om du skulle säga din styrka och bara får välja en grej?
– Envis.

Och din svaghet?
– Brukar få höra att jag är för snäll.

Du är rädd för?
– Höjder och trånga utrymmen, vilket tydligen glömdes bort när jag valde en lägenhet på 49:e våningen här i Miami.

Du skäms för?
– Att jag tycker att det är lite för kul att montera ihop Ikea-möbler.

Om fem år?
– Jag är ingen femårsplanerare, men om jag får önska så hoppas jag att jag är lika glad, frisk och nöjd med min tillvaro som jag är nu.


Faktaruta
Namn: Thérèse Hamsten
Ålder: 31
Yrke: Jurist/advokat
Utbildning: Juristlinjen vid Stockholms universitet

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: