Båda_webb

”På Glimstedt blir man snabbt en del av verksamheten”

Varierande arbetsuppgifter, stor delaktighet och en perfekt väg in i verksamheten. Så beskriver Måns Persson, 26, och Thea Bengtsson, 24, uppsatspraktiken hos Advokatfirman Glimstedt.

Text Joel Åhlén-Nyström

Både Måns Persson och Thea Bengtsson kom i kontakt med Advokatfirman Glimstedt under arbetsmarknadsmässan GAIUS i Göteborg. Båda fick ett bra förstaintryck och kände att det var en arbetsplats där de skulle komma att trivas.
– Min första kontakt skedde för tre år sedan och alla som jag träffat under dessa år har varit väldigt trevliga och det har märkts att det råder ett bra arbetsklimat på byrån, säger Thea och Måns tillägger:
– Glimstedt erbjuder de rättsområden som jag är intresserad av att jobba inom. Vidare har jag alltid varit inställd på att arbeta på en arbetsplats där man tidigt får delta och ta ansvar.

Uppsatspraktikens syfte är att man som praktikant ska få en bred inblick i arbetet vid byrån, samtidigt som man erbjuds möjlighet att arbeta med uppsatsen under tiden man är på Glimstedt. Måns och Thea berättar att uppsatspraktiken är en utmärkt väg in i verksamheten samtidigt som den bidrar till en ökad förståelse för hur allting fungerar.
– Jag skulle säga att den var ovärderlig då den ger en förståelse för hur arbetet på en affärsjuridisk byrå fungerar. På Glimstedt blir man snabbt en del av verksamheten, säger Måns och Thea håller med.
– Praktiken har självklart varit till stor hjälp för att förstå hur verksamheten fungerar. Man får vara med från det att klienten mejlar in och vill ha hjälp till att problemet är löst.

Vad får man göra som uppsatspraktikant hos Glimstedt?
Thea: Det är väldigt varierande. Det rör sig om allt från olika rättsutredningar till att skriva PM och skissa på olika ansökningar, exempelvis stämningsansökan och registreringar av olika slag. Jag har även fått vara med på marknadsföringsevents och det är väldigt roligt att få representera byrån och träffa klienter.
Måns: Redan som uppsatspraktikant får man ta ett stort ansvar och vara delaktig i flera olika ärenden. Att arbetet som uppsatspraktikant pågår under tio veckor gör det möjligt att följa ärenden under en längre period. Som uppsatspraktikant kan man även få möjlighet att representera Glimstedt på olika marknadsevent som till exempel olika studentmässor, klientevents, Glimstedts advokatquiz och andra event för exempelvis studenter, notarier eller biträdande jurister på andra byråer.

Vad var det roligaste under uppsatspraktiken? Och den största utmaningen?
Thea: Jag har fått göra många olika saker som har varit roliga. I början kändes allt som utmaningar och det var svårt att veta hur jag skulle ta mig an uppgifterna jag fick. Det utvecklades dock fort och genom att ställa frågor kunde jag snabbt förstå vad som förväntades av mig.
Måns: Jag fick under min uppsatspraktik börja arbeta med ett ärende som innehöll väldigt mycket juridik, rörande främst sakrätt men även en stor del processrätt. Det ärendet var både den största utmaningen och samtidigt det roligaste under praktiken. När jag sedan kom tillbaka som trainee fick jag möjligheten att fortsätta arbetet med samma ärende, vilket var väldigt roligt.

Skulle ni rekommendera andra att söka uppsatspraktik hos Glimstedt, och i så fall varför?
Thea: Ja! Man kommer i kontakt med många olika rättsområden och får arbeta med många olika jurister. Man ställs dagligen inför nya uppgifter och dessa kommer dessutom från både biträdande jurister och delägare vilket leder till att svårighetsgraden också varierar. Under studietiden är inte de praktiska uppgifterna så framträdande, därför är det en väldigt bra möjlighet att under tio veckors tid få mer praktisk erfarenhet.
Måns:Absolut! Glimstedt erbjuder en fantastisk möjlighet till praktisk erfarenhet genom delaktighet i ärenden och ansvar för sitt arbete. Sedan ska man inte glömma bort att det är en god möjlighet för att skapa kontakter.Om man är intresserad av att ta ett stort ansvar och verkligen arbeta praktiskt så erbjuder Glimstedt verkligen den möjligheten.

Måns äntrade Glimstedts dörrar som uppsatspraktikant på hösten 2015. Efter lyckad uppsatspraktik tog han sedan steget till trainee för att slutligen, från och med den första juni, kliva in i rollen som biträdande jurist.
– Som trainee får man en större delaktighet i ärenden än som uppsatspraktikant. Som jag förstått det från kursare som haft praktik på andra byråer har man som uppsatspraktikant hos Glimstedt haft ett större ansvar och mer klientkontakt än övriga, säger han.

Hur ser ni på framtiden för egen del?
Thea: Jag ser fram emot att skriva klart min uppsats och ta examen för att sedan komma ut i arbetslivet. Förhoppningen är att arbeta med affärsjuridik.
Måns: Nästa mål är att bli advokat, efter det får man ta sig an nästa mål.

Fakta
Namn: Måns Persson
Ålder: 26
Utbildning: Juristprogrammet vid Göteborgs universitet
Yrke: Trainee hos Glimstedt (biträdande jurist från och med 2016-06-01)

Namn: Thea Bengtsson
Ålder: 24
Utbildning: Juristprogrammet, examen till sommaren.
Yrke: Uppsatspraktikant hos Glimstedt

MagnuWeb

Från sportchef till partner

Gustav Sälgström är advokat och partner på Magnusson, en byrå med stor internationell prägel.
– Jag känner varje dag när jag vaknar att det är kul att gå till jobbet. Jag tror inte alla känner så, men jag gör verkligen det, säger han.

Manfred Löfvenhaft

Testa anställningsintervju på talangdag

Hur klarar man sig igenom en rekryteringsprocess på en affärsjuridisk advokatbyrå? På Gernandt & Danielssons Talangdag får studenterna möjlighet att testa allt från intervjusituationen till caseövningar – och får rak feedback från erfarna affärsjurister.

Glistedt

Han blev delägare redan som 30-åring

Erik Borgblad började sin jurist-karriär med uppsatspraktik hos advokatfirman Glimstedt. Idag, 10 år senare, är han delägare på en av Sveriges största advokatbyråer.
– Vi är bra på att släppa fram nya talanger och få våra medarbetare att växa med uppgiften. Som nyanställd hos oss får du tidigt ett stort ansvar, säger Erik Borgblad, advokat och delägare på Glimstedts Stockholmskontor.

Prenumerera

Skriv upp dig för att registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Ange din e-post här: